NRK Meny
Normal

Perle og Bruse vokser opp på sykehjem

Mange sykehjem får besøk av hunder og katter som beboerne kan kose med. På Øvsttunheimen i Bergen er de litt mer utradisjonelle.

Øvsttun sykehjem

TØRSTE: Kopplammene, Perle og Bruse, får melk av Lillian Halvorsen og Sigrun Pedersen.

Foto: Espen Hatlestad / NRK

Det er lunsj på Øvsttunheimen. To sultne hvite små nøster løper frem og tilbake. Perle og Bruse vokser opp i bakgården på sykehjemmet i Bergen. Kopplammene er til stor glede for både beboerne og de ansatte.

De to små lammene slurper innpå med melk fra flaske. Tilskuere er det nok av. Blant dem er dagens matmor, Sigrun Pedersen.

– Du må komme her da! Se så fin du er, sier Pedersen mens hun rekker frem melkeflasken.

– Det er så kjekt å ha lammene her. De er så skjønne. Dessuten er de akkurat som babyer. De er ikke voksne enda.

Sigrun Pedersen

KOS: Sigrun Pedersen sammen med Perle, eller er det Bruse?

Foto: Espen Hatlestad / NRK

Vekker gamle minner

Selv var Sigrun Pedersen på en gård i Utvik i Nordfjord i fem år etter andre verdenskrig. Der hadde de sauer og kyr. De små kopplammene minner henne om den tiden.

Alina Boangiu og Linn Raaheim-Nordfonn jobber begge på sykehjemmet. De kan fortelle at lammene gjør noe med de eldre beboerne.

– De synes det er veldig koselig. Derfor kommer de mye oftere ut i hagen for å kikke på dem. De er flinke til å ta vare på de små lammene, sier Alina Boangiu.

Blir frem til høsten

Det er første gang Øvsttunheimen har lam i hagen. Ideen fikk de på en konferanse. Lammene skal være på sykehjemmet helt frem til høsten. Da skal de leveres tilbake til bonden. De små lammene har en fin virkning på beboerne på hjemmet.

– I går var det mange som satt ute i finværet hele dagen for å kikke på dem. Det er faktisk blitt veldig kjekt for dem å sitte ute, sier Linn Raaheim-Nordfonn.

Er arbeidsdagen blitt annerledes for dere ansatte også?

– Ja, det føles slik. Det er mye mer som skjer. Samtidig frembringer de to nøstene mye glede.

Øvsttunheimen

TREKKER UT: Beboerne ved Øvsttunheimen i Bergen er mye mer i hagen etter at kopplammene kom.

Foto: Espen Hatlestad / NRK