Hopp til innhold

Pensjonist på grunn av byluften

Den forurensede byluften i Bergen var så plagsom for astmatiker Asbjørn Monsen at han valgte å førtidspensjonere seg.

Bergen
Foto: NRK

– Jeg jobbet i Bergen sentrum. Nå drar jeg bare til sentrum når jeg absolutt må, sier Monsen til NRK Hordaland.

Bergenslokket forurenser

På kalde dager i Bergen legger varm luft seg som et lokk over byen og stenger den kalde luften inne mellom byfjellene. Det såkalte bergenslokket oppstår mellom fem og femten ganger årlig. I disse periodene kan utemiljøet i Bergen sammenlignes med en forurenset bolig: De helsefarlige utslippene presses ned i luftlagene bergenserne må puste inn.

Bruker maske utendørs

For Asbjørn Monsen førte byforurensingen til økte astmaplager. Når han nå beveger seg utendørs i kaldt vær, bruker han en maske.

– Masken har ståltråder og dekker nese og munn. Luften varmes opp slik at jeg ikke får kald luft ned i lungene, sier han.

Kan bidra til farlige sykdommer

Sammen med vegtrafikk er vedfyring den viktigste årsaken til luftforurensningen i Bergen. Ser vi bort fra utslippsmengden, er partikkelforurensning i form av svevestøv fra vedfyring mer helseskadelig enn gassutslipp fra eksempelvis biltrafikk. I størrelsesorden 1.300 tonnsvevestøv slippes årlig ut i luften over Bergen. På kalde dager kan vedfyring stå for opptil seksti prosent av svevstøvutslippet. Svevestøv kan i verste fall bidra til livstruende luftveissykdommer og hjerte- og karsykdommer for utsatte grupper som eldre, syke mennesker og små barn.

Blir bedt om å holde seg inne

Folk med luftveisplager blir bedt om å holde seg innendørs på kalde dager i Bergen. Overlege Sverre Lehmnann ved lungeavdelingen på Haukeland sykehus sier at det foreløpig er uklart hvilken påvirkning luftforurensingen har på friske mennesker.

– Vi vet at den kan forverre eksisterende luftveis- og astmalidelser. Videre forskning vil vise om den også kan forårsake slike plager hos friske, sier Lehmann.