NRK Meny
Normal

Peer i New York

Peer Gynt inntar teaterscenen i New York. 11.000 amerikanere skal se Ibsen-stykket fremført på nynorsk.

Peer Gynt i New York
Foto: Kristine Nyborg / Scanpix

Stykket er gjendiktet av Jon Fosse og regissert av den internasjonalt kjente regissøren, Robert Wilson.

Tidligere har stykket gått for fulle hus på Den Nationale Scene i Bergen og på Det Norske Teateret i Oslo.

Påskeoppføringen på Brooklyn Academy of Music (BAM) er høydepunktet for både skuespillere og ledelsen ved de to teatrene.

Viktigst i verden

BAM er trolig den viktigste gjestespillscenen i verden og det å få spille et stykke her, er stort, sier teatersjef ved Det Norske Teatret, Vidar Sandem, til NTB.

Med hjelp av flere investorer, både private og offentlige, har oppsetningen vært mulig å gjennomføre. Fem dagers forestilling for i alt 11.000 personer har et budsjett på om lag 5 millioner kroner.

Den store og ærverdige teaterbygningen like ved Brooklyn Bridge har i alle år vært et lokkende navn for utenlandske teatre på turne.

 

Teatersjef Morten Borgersen ved den Nationale Scene
Foto: Kristine Nyborg / Scanpix

- Dette er enormt for norsk teater. Jeg tror ikke helt vi kommer til å forstå hvor stort dette er før vi ser på ettervirkningene av dette, sier teatersjef Morten Borgersen ved Den Nationale Scene.

Ari Behn spilte en avgjørende rolle i å få daværende kulturminister Valgerd Svarstad Haugland til å punge ut den siste og avgjørende millionen som realiserte planen om å sette opp stykket i New York.

Prinsesse Martha Louise er også med sammen med representanter fra Utenriksdepartementet og flere av sponsorene på premieren.

 

Stolt Wilson

Det tilhører sjeldenhetene at norsk teater får vist seg fram i utlandet i så stort omfang som Wilsons Peer Gynt. I alt fikk de to teatrene mellom 20 og 25 invitasjoner til å spille forestillingen i utlandet.

Hadde de økonomiske rammebetingelsene vært på plass, kunne heleensemblet reist på turne over store deler av verden. Men oppsetningen i New York er likevel en betydelig fjær i hatten, både for teatrene, skuespillerne og for Wilson selv.

- Jeg tror Wilson er stolt av dette. Han var også stolt over å gjøre Ibsen i Norge og var imponert over standarden på norsk teater. Vi er ikke så flinke til å være stolte av oss selv ellers, men dette er bra teater, sier en fornøyd Borgersen.

Han mener stykket forener to av Norges mest kjente dramatikere på en flott måte. Ibsen og Jon Fosse er uten tvil Norges mest spilte dramatikere i utlandet.

 

Intenst og vakkert

 

Harald Heide-Steen Jr
Foto: Kristine Nyborg / Scanpix

 

- Det er klart at dette er spesielt. Og det er et stort og vakkert teater. Å framføre Ibsen her er morsomt, men det er veldig intenst, erkjenner Harald HeideSteen Jr..

Den 66 år gamle skuespilleren spiller Dovregubben og synes deter gjevt å spille Ibsen i New York. Han må imidlertid erkjenne at prøvene før premieren ble drøye og lange for en aldrende mann. Likevel er han svært glad for å få opplevelsen. Han har tatt med familien og unner seg noen rolige timer før prøvene.

- Jeg har vært her en rekke ganger før, men for første gang har jeg for eksempel vært i Empire State Building. Det var stort, spesielt heisene som gikk raskt opp og ned, forteller han.

 

Fra Finland?

En forbipasserende ved teaterets sceneinngang stanser og spør den fullsminkede veteranen om han er fra Finland. Det er pause og Harald HeideSteen Jr. trekker frisk luft utenfor sceneinngangen i en stille sidegate til teateret.

- Nesten, svarer Dovregubben og forklarer at han er norsk.

- Å ja. Du vet at det bodde mange nordmenn i Bay Ridge, ikkelangt herfra, spør mannen.

- Ja, jeg hadde noen slektninger som bodde i det området, svarer Harald.

- Så artig. Jeg skal se stykket deres på torsdag. Jeg gleder meg, sier mannen før han rusler videre uten å ha sagt hva han heter.

Kjendis-premiere 

David  Bowie er en av mange kjendiser som er invitert til premieren. Bandidas-aktuelle Salma Hayek og musikeren Laurie Anderson kan også komme til å dukke opp. 

En rekke skuespillere, blant dem Isabella Rossellini, Paul Newman, Liam Neeson og Steve Buscemi er også på listen.

Det er også Mick Jaggers tidligere kone, Bianca Jagger, og musikeren Lou Reed.

 

Norske kunstnere

 

Paul-Ottar Haga
Foto: Kristine Nyborg / Scanpix

 

- Det ryktes også at den andre Bandidas-stjernen, Penelope Cruz, skal komme, men jeg vet ikke. Det ville jo være artig, sier skuespiller Paul-Ottar Haga som har en av rollene i stykket.

Blant de norske prominensene som er ventet å komme på premieren, er foruten prinsesse Martha Louise og mannen Ari Behn, kunstneren Marianne Heske. Også Vebjørn Sand og naboen hans i New York, den stadig mer omtalte klesdesigneren Elise Øverland, er ventet til premieren.

(©NTB)

 

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås
Steffen Lie Skålevik etter 2-2 mot Tromsdalen