NRK Meny
Normal

Øker sikkerheten rundt kirkene i Bergen

BERGEN (NRK): Politiet i Bergen jakter en gjerningsmann etter den påtente brannen i Domkirken i natt. Kirkene innfører nå økt vakthold.

Paul Makanger

TENTE PÅ INNGANGSPARTI: Eiendomssjef i Akasia, Paul Marhaug viser frem døren på baksiden av kirken som ble tent på i natt.

Foto: Anders Ekanger / NRK

– Vi vurderer hele tiden hvordan vi kan sikre byggene best mulig ut fra de midlene vi har til å verne om disse kulturskattene, sier Paul Marhaug, eiendomssjef i Akasia.

Han har ansvaret for kirkebygg i Bergen, og har i dag hatt et møte med kirkeledelsene der de har blitt enige om å øke sikkerhetstiltakene rundt kirkene.

Det skjer etter branntilløpet i en tredør på Domkirken i Bergen i natt.

– Det vi gjør videre nå er at vi øker vaktholdet rundt kirkene i Bergen. Vi får ambulerende vakthold i hvert fall en tid fremover for å være spesielt observant, sier han.

– Det er skrekkelig at noen kan finne på noe sånt.

Kjell Bertil Nyland, kirkeverge

– Hvis det er som politiet antyder at brannen er påsatt, at det er noen der ute som har dårlige hensikter, så passer vi oss litt for det, sier Marhaug.

Rådet fra politiet er å øke vaktholdet, være observant rundt byggene, og følge med for å gjøre det vanskelig for uvedkommende å få ro rundt byggene.

Domkirken forsøkt påtent

HER STARTET BRANNEN: Ved denne døren møtte brannvesenet flammer i natt.

Foto: Sigrid Grøm Bakken / NRK

Vet ikke om brannen var startet med vilje

Klokken 01.10 fikk politiet melding om at den automatiske brannalarmen hadde slått ut i Domkirken i Bergen.

– Politi og brannvesen kjørte til stedet og fikk slukket brannen raskt, sier operasjonsleder Jan Tore Heggholmen.

Brannen hadde startet på baksiden av kirken ved et inngangsparti.

– Ut fra sånn det så ut på stedet, er det grunn til å tro at den er påtent, sier Heggholmen.

Domkirken i Bergen - total

PÅTENT: Politiet har grunn til å tro at brannen i natt var påtent. Nå økes sikkerheten rundt Domkirken og andre kirker i Bergen.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

De understreker at selv om brannen tydelig var påtent, vet de foreløpig ikke om brannen var startet med vilje.

Politiet startet likevel med å søke i området etter gjerningsmannen og eventuelle vitner til hendelsen.

– Vi ser alvorlig på saken og ønsker tips fra publikum. Dersom det har vært folk i området som kan ha sett eller hørt noe, ønsker vi at disse tar kontakt med politiet, sier han.

– En fryktelig sak

Kirkeverge i Bergen, Kjell Bertil Nyland har i dag vært på Domkirkeplassen for å se på skadene. Han synes det er skremmende at noen har forsøkt å tenne på den nesten 900 år gamle kirken.

Kjell Bertel Nyland

RYSTET: Kirkeverge Kjell Bertil Nyland synes det er skremmende at noen har et ønske om å tenne på et kulturminne som Domkirken.

Foto: Sjømannskirken

– Det er skrekkelig at noen kan finne på noe sånt, og jeg håper jo at politiet finner en gjerningsperson slik at slike folk ikke går rundt og er en fare videre, sier han.

I morgentimene har han diskutert ekstra sikkerhetstiltak med menighetskontoret.

– Tiltak som kan vurderes etter en sak som denne må være om det skal være bedre opplysning av uteområdet der, eventuelt med bevegelsessensorer. Det er det vi så langt tenker etter det som skjedde i natt, sier Nyland.

Det at brannvesenet var så raskt på stedet og fikk slukket brannen før den fikk utviklet seg, er Nyland svært takknemlig for.

– Domkirken er en kulturskatt som vi, byen og kommunen prøver å ta vare på, og så finnes det personer som kan finne på noe slikt, sier han.

Skadene ble minimale, med noe sot og røyklukt inne i kirken.