Passasjerer satt fergefast i seks timer

Først seks timer etter grunnstøtingen fikk passasjerene forlate den grunnstøtte fergen i Sunnhordland. – Dette tok lenger tid enn vi hadde håpet, beklager rederiet.

Fergen MF Hardingen kjørte på land ca. 100 meter utenfor Skjersholmane ferjekai på Stord.

PÅ GRUNN: I over seks timer sto MF Hardingen fast utenfor Skjersholmane på Stord. Om bord var ni passasjerer og et mannskap på åtte, totalt 17 personer. Her er en slepebåt i ferd med å trekke fergen av skjæret. Foto: Marte Rommetveit

Fergen MF «Hardingen» kjørte på land ca. 100 meter utenfor Skjersholmane ferjekai på Stord onsdag morgen. Om bord var ni passasjerer og et mannskap på åtte, totalt 17 personer.

Først seks timer senere kunne bilpassasjerene kjøre i land.

– Vi kom om bord litt over 10.00 og var nesten kommet til kaien klokken 11.00 da vi fikk beskjed om at fergen hadde problemer. Vi hadde det greit og fikk brødskiver, kaffe og juice, så vi led ingen nød, forteller Ingolf Kåre Johnsen fra Halsnøy.

– Styrte fergen på land

Han satt alene i bilen sin på dekk da han snakket med NRK klokken 16.15. Johnsen var på vei til Stord da uhellet skjedde. En time senere var fergen endelig slept til kai.

Passasjeren tolker informasjonen han fikk slik at kapteinen bevisst valgte å kjøre fergen på skjæret for å unngå å treffe fergekaien.

– Det skjer stadig vekk at det er forsinkelser her på ruten, trolig fordi man har gammelt materiell. De burde få tak i en nyere ferge som gjør minst 20 knop, sier Johnsen.

Han har ikke hørt noe om kompensasjon fra rederiet, men håper å få gratis fergebillett hjem.

– Det ble ingen tur til Stord i dag, så jeg tar fergen hjem klokken 17.45.

LES OGSÅ: Her kjørte fergen rett i fjæresteinene

Beklager forsinkelsen

Rederiet innrømmer at det har tatt lengre tid enn forventet å få løst floken. Klokken 16.00 sa Norled følgende:

– Vi kan ikke annet enn beklage. Passasjerene har sittet her lenge, og vi kommer nå til å tilby dem som måtte ønske det å komme seg på land. Men bilene blir nødvendigvis stående til fergen er dratt av. Vi forstår at de er utålmodige etter å komme seg videre, sier Inge Andre Utåker, fergesjef i Nordled.

Han forsikret seg underveis om at alle om bord fikk mat og drikke, og at de var ved godt mot.

Skader på roret

– Fergen satt mer fast enn vi hadde håpet. Tidevannet er på vei opp som kan gjøre operasjonen enklere, sa Utåker til NRK tidligere i ettermiddag.

– Hva kan du si om skadene på fergen?

– Dykkeren sa at fergen sto på fjell med roret, muligens med propellen nedi. Vi vet at roret er skadd, men ingen skrogskader som vi hittil har sett, sier representanten for Norled til NRK.