NRK Meny
Normal

Nei, påsken er ikke høytid for innbrudd

Terje Hansen og rundt andre 100 frivillige patruljerte bergensgatene i påsken i 20 år. Nå legger de trolig ned tiltaket. Årsak: Mangel på kriminalitet.

Terje Hansen

FÅ TYVER: Sammen med drøyt 100 andre frivillige, har Terje Hansen brukt av sin egen ferietid i nesten 20 år på å hindre kriminalitet i Bergen Vest. Det har gitt få resultater.

Foto: Kaspar Knudsen

– Her har vi et yndet sted for rotløs ungdom.

Innbrudd her til lands fordeler seg stort sett ut over hele året.

Arne Vold, Gjensidige forsikring

Terje Hansen viser frem et idrettsanlegg og skoleområdet på Laksevåg. Stedet er fast på listen når han selv og drøye 100 andre frivillige patruljerer Laksevåg og Loddefjord hver påske.

Tiltaket skal avsløre, hindre og forebygge innbrudd og annen kriminalitet i påskehøytiden i de to bydelene som bergenserne oppfatter som kriminelt belastede.

Grunnløse råd

Før hver påskeuke kommer mediene med velmente råd om hvordan man kan unngå innbrudd mens man feirer høytiden på hytta, i utlandet eller hos familie og venner.

Postkasse

KJENT TIPS: En full postkasse kan varsle om at eieren er på påskeferie.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Et lite søk på Google Nyheter viser at rådene er mange også i år. Ha lys og radioen på, få naboen til å ta inn posten, og viderekoble telefonen, lyder de mest kjente tipsene for å unngå ribbet bolig ved hjemkomsten.

Helt grunnløst, ifølge Gjensidige Forsikring.

– Nei, det er ikke noen større sjanse for å få innbrudd hos seg i påsken enn det er ellers i året. Folk som er borte i høytiden kan ta det helt med ro, sier Arne Vold, informasjonsansvarlig i Gjensidige Forsikring på Vestlandet.

Statistikken til Gjensidige viser at det er marginalt flere innbrudd i høytiden: Mens det i løpet av resten av året skjer 3,5 innbrudd i norske boliger daglig, skjer det i snitt fire innbrudd hver påskedag.

– Innbrudd her til lands fordeler seg stort sett ut over hele året. Og én ting som de færreste er klar over, er at de aller fleste innbruddene skjer midt på dagen, sier Vold.

Få resultater

Terje Hansen og resten av de 100 frivillige i Bergen Vest har opparbeidet seg de samme erfaringene som forsikringsbransjen.

I 20 år har de brukt av påskeferien sin for å patruljere gatelangs, uten at det har resultert i veldig håndgripelige resultater.

– Det har vært mang en påske hvor vi har kjørt utrolig mange kilometer, uten at vi egentlig har oppdaget noe kriminelt, sier Hansen, før han skyter inn:

– Men vi har nok hatt en forebyggende virkning. Får vi håpe, sier Hansen.

Siste video

Aune og Vebjørn Sand med lågterskel kunstutstilling i Bergen.
Programleder er Mariann Reikerås.