NRK Meny
Normal

Flytter kunsten til hemmelig sted

– Vi tar konsekvensen av kritkken, sier museumsdirektøren ved Permanenten i Bergen.

Flytter den kinesiske kunstsamlingen til trygghet.

Dette er det som er igjen av den kinesiske kunstsamlingen, etter at restene ble flyttet i dag.

– Dersom kunstgjenstandene skal være hundre prosent sikret, må vi fjerne de fra publikum, sier museumsdirektør Erlend Høyersten.

Han vil ikke lenger ta noen sjanser, etter at innbruddstyver stakk av med 25 verdifulle gjenstander i et sjokkbrekk tidlig lørdag morgen. Politiet tror tyvene er profesjonelle, og frykter at kunstgjenstandene allerede er flyttet ut av landet.

I dag har de ansatte ved Permanenten i Bergen pakket ned alle restene etter den kinesiske utstillingen. Bare de største statuene står igjen, resten er flyttet til hemmelig sted.

pakker ned i Permanenten
Foto: Turid Rogne

– Naive?

Det er bare to år siden forrige innbrudd ved samme utstilling. Da ble over 50 kunstgjenstander stjålet, og aldri funnet igjen. Museumsdirektøren har måtte tåle mye kritikk og vanskelige spørsmål, om sikkerhetsrutinene ble skjerpet godt nok etter forrige innbrudd.

– Hvor naive er vi egentlig?, spør Tor A. Woldseth, varaordfører, og leder for kulturkomiteen i Bergen.

Ranerne tok seg inn i museet via en glassvegg mot nabohuset. Nå vil politikerne ha svar på hvorfor museet ikke klarte å forhindre nok et alvorlig tyveri, bare to år etter at Kinasamlingen sist ble ranet.

Krever svar etter kunsttyveri

– De har brutt opp en vanlig dør, og gått inn en gang. Fra den gangen er det en glassvegg inn til disse gjenstandene. Der er det lett å knuse og gå inn. Det er ikke bra, mener Woldseth.

Tor A. Woldseth
Foto: Arne Daniel S. Haldorsen

Gir politikerne regningen

– Det har vært mye kritikk mot, og skriverier om, sikkerheten ved museumet. Selv om vi mener den har vært god nok. Nå tar vi konsekvensen av det, sier museumsdirektøren.

For å svare til politikernes forventninger, må vegger og takkonstruksjoner endres, fluktveier og vinduer sikres, og alarmsystemer oppgraderes.

– Dersom offentligheten forventer sikkerhet på et helt annet nivå, så svarer vi på det. Men da håper jeg at det er like stor tverrpolitisk enighet rundt å gi penger til tiltakene vi forslår, sier Høyersten.

Museumsdirektør Erlend Høyersten ved Permanenten i Bergen svarer på kritikk om sikkerheten etter innbrudd.

Se hele intervjuet med museumsdirektøren.

Les også:

Frykter kunsten er fraktet ut av landet

Politiet har spor

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås
Se forskerne undersøke hvalen
Det aller første julemarkedet i Bergen er en suksess. Den første uken det har vært åpent har tusenvis av mennesker vært innom.