På vei til Nepal for å hjelpe

Organisasjonen Norske Redningshunder sender nå hjelpemannskaper til Nepal. Alf Lund fra Odda er blant dem som skal søke etter overlevende etter jordskjelvkatastrofen.

Alf Lund/Jordskjelv Nepal

DETTE ER HVA SOM VENTER HAN: Alf Lund fra Norske Redningshunder har deltatt i hjelpearbeidet etter en rekke naturkatastrofer.

Foto: NAVESH CHITRAKAR / Reuters

Når NRK snakker med Lund sitter han i bil i Vallaviktunnelen i Hardanger. Han skal innom Voss for å hente en kompanjong før de og to andre skal møtes på Bergen Lufthavn Flesland senere i kveld.

– Vi skal være borte i 10 dager. Vi er forberedt på at det som vil møte oss i Nepal kommer til å være beinhard, sier Alf Lund.

Ikke første gangen

Lund er utdannet brann- og ambulansemann og del av det norske NORSAR-teamet som sendes til naturkatastrofer rundt om i verden. De siste årene har han deltatt i en rekke redningsoperasjoner. Senest for fire år siden var Lund i Japan som del av NORSAR-teamet etter beredskapsordre fra Utenriksdepartementet. Et jordskjelv på 8.9 på Richters skalaen rammet den gangen ben Sendai med en påfølgende tsunami.

i 2003 var han i Iran. Den gangen omkom mer enn 41 000 mennesker etter at et jordskjelv på 6,6 på Richters skalaen rammet byen Bam.

– Denne gangen skal jeg være del av ledelsen i prosjektet. Jeg har ikke med meg lavinehund selv. Nå når jeg er mobilisert er det ingen tid å kaste vekk, sier Alf Lund til NRK.

I regi av UD

NORSAR (Norwegian Search and Rescue Team) er et FN-godkjent hjelpeteam som skal bistå ved naturkatastrofer rundt om i verden. Teamet består av mellom 35 og 40 personer, ni spesialtrente hunder og mellom åtte og ti tonn med utstyr. NORSAR styres av Utenriksdepartementet og er utrykningsklare i løpet av få timer.

Myndigheter og humanitære hjelpeorganisasjoner fra hele verden kommer med nødhjelp til de hardt jordskjelvrammede områdene i Nepal.

Til nå er mer enn 2.400 mennesker bekreftet omkommet, men nepalske myndigheter frykter at tallet vil stige til 4.500. Mange flere har blitt skadet. Flere titalls tusen trenger øyeblikkelig nødhjelp.

Sammenrast Darahara tårn Katmandu

STORE ØDELEGGELSER: Dette bildet er fra Katmandu.

Foto: PRAKASH MATHEMA / Afp

Søk i valresultata

valg-dekorasjon