Kristian trente så hardt at innholdet i musklene ble ødelagt

Kristian Gjøen Børkje presset seg så hardt på trening at han måtte legges inn på sykehus. Legene advarer mot at hardt trening kan føre til nyresvikt.

Kristian Gjøen Bjørke

BLE SYK AV Å TRENE: I sommer løftet Kristian Gjøen Bjørke for tungt på trening og ødela muskulaturen i armen.

Foto: Privat

– Først hovnet overarmen opp og jeg klarte ikke strekke ut armen. Da jeg kom til sykehuset hovnet underarmen opp, forteller Kristian.

I sommer løftet han for tungt på trening og ødela muskulaturen i armen.

Han havnet på sykehus med diagnosen rabdomyolyse. Muskelcellene dør, og innholdet lekker ut i blodet. Det kan i verste fall føre til akutt nyresvikt.

Nå må han bruke tid på å trene seg opp igjen.

– Jeg må visst bygge musklene opp helt fra grunnen. Det er kjipt. Mens andre løfter tungt rundt meg på treningsenteret, sitter jeg her med vekter på to kilo.

Kristian Gjøen Bjørke

LÆRTE DEN HARDE MÅTEN: Kristian Gjøen Bjørke måtte få behndling på sykehus etter den harde treningsøkten. Nå advarer han andre mot å trene for hardt.

Foto: Privat

Lekker ut i blodet

De siste årene legene merket en økning i pasienter som må behandles for treningsutløst rabdomyolyse, forteller nyrelege Per Olav Rui ved Haukeland universitetssjukehus.

– Vi har ikke statistikker på det, men vi har definitivt merket en økning av slike tilfeller de siste årene.

Nyrelege Per Olav Rui

ADVARER: Nyrelege Per Olav Rui advarer mot å trene med for stor belastning. Han forteller om en økning av tilfeller av rabdomyolyse.

Foto: May-Helen Rolfsnes

Behandlingen er en veske som pasientene får intravenøst. Inntil ti liter veske på et døgn skal inn i blodet for å skylle gjennom nyrene og forhindre nyresvikt.

– Det er på en måte en slags gjennomskylling for å få bort de avfallstoffene og pigmentstoffene som kan føre til nyresvikt, sier Rui.

  • Les også: – Jeg hadde aldri trodd at man kunne bli syk av å trene

Kan skje ved styrketrening

Rabdomyolyse er et kjent problem under ekstreme treningsformer som crossfit. Men det få er klar over, er at det også kan skje om du presser deg selv for hardt under helt vanlig styrketrening.

Rui sier friske folk kan få dette hvis belastningen på musklene blir for stor og man gjennomfører økter man egentlig ikke klarer.

– Det kan typisk skje når utrente, eller folk som ikke har trent på lang tid, trener for hardt med for mange repetisjoner. For eksempel når du må ha hjelp til å gjennomføre de siste øvelsene.

– Gjerne i kombinasjon med varme treningslokaler og for lite drikke underveis. Det kan også skje idrettsfolk dersom de overdriver, forteller nyrelegen.

Han advarer folk mot å overtrene.

– Vi vil jo at folk skal trene, men de må belaste musklene gradvis.

Lærte på den harde måten

Ved rabdomyolyse kan urinen bli misfarget, og lemmene kan hovne opp og bli opptil dobbelt så store.

Kristian lærte dette på den harde måten. Nå forteller han til treningskompisene at dette kan skje om de trener for hardt.

– Det er ikke bra å ta seg for hardt ut. Hvis man kjenner at man ikke klarer det, må man ikke løfte den siste, sier han.