Hopp til innhold

Øver på å finne ubåten i høystakken

– Røffe norske forhold er akkurat det vi ønsker oss, sier NATO-admiral.

Ole Morten Sandquist

UBÅTJEGER: – Hvis det var lett å trene her, ville vi ikke fått mye ut av øvelsen. Jo tøffere forhold, jo bedre, sier admiral Brad Williamson om bord på USS «Vicksburg». Flaggkommandør Ole Morten Sandquist er enig. Foto: Dag Harald Kvammen Andersen, NRK

Du har sikkert hørt uttrykket om å finne nåla i høystakken, som er vanskelig nok. Minst like utfordrende kan det være å finne en fremmed ubåt som gjemmer seg i norske farvann.

Mandag seilte 5000 marinefolk og mer enn 20 fartøyer fra elleve land ut fra Bergen for å dra på ubåt-jakt i Nordsjøen og Skagerak.

– Norske forhold er svært krevende når det gjelder å lokalisere og finne ubåter. Men styrken som har kommet hit er meget potent, så jeg tør ikke si hvem som finner hvem først, sier flaggkommandør Ole Morten Sandquist til NRK.

LES OGSÅ: Neste uke jakter Nato ubåter i Norge

Exercise Dynamic Mongoose 14

UBÅT-ØVELSE: Norske ubåter og en fregatt er blant fartøyene som skal øve i Nordsjøen. Her er ubåten KNM Utsira og fregatten KNM Thor Heyerdahl under fjorårets «Dynamic Mongoose».

Foto: NATO

Ubåtøvelsen er ikke et svar på russernes økte aktivitet.

Ole Morten Sandquist, flaggkommandør

– Skal ikke være lett

Norges kystlinje er 100.915 km lang, noe som gjør den til verdens nest lengste etter Canada.

NATO-admiral Brad Williamson går ikke av veien for litt heftig hide-and-seek. Denne gangen skal han ikke finne fremmede ubåter, men sine egne.

– Disse utfordrende omgivelsene som Norge tilbyr er nøyaktig hva vi ønsker oss. Hvis det var lett å trene her, ville vi ikke fått mye ut av øvelsen. Jo tøffere forhold, jo bedre, sier Williamson når NRK møter ham om bord på USS «Vicksburg».

Den 173 meter lange amerikanske krysseren har 60 offiserer og et mannskap på 340.

Willamson ønsker verken å kommentere russisk aktivitet utenfor Norge, eller den siste tidens ubåtalarmer i Sverige og utenfor Helsingfors i Finland.

– Jeg kjenner ikke til hva som har skjedd der, vi er mest opptatt av å øve selv. På generelt grunnlag kan jeg si at russerne har like mye rett til å seile på havet som vi har, sier admiralen.

På generelt grunnlag kan jeg si at russerne har like mye rett til å seile på havet som vi har.

Brad Williamson, NATO-admiral

Økt russisk aktivitet

Ole Morten Sandquist

AVDRAMATISERER: – Ubåtøvelsen ikke et svar på russernes økte aktivitet. Dette er en årlig øvelse, sier bergenseren Ole Morten Sandquist, som er nyutnevnt sjef for Kysteskadren i den norske marinen.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Øvelsen «Mongoose» er ledet av NATO. 20 overflatekrigsskip, ubåter, helikopter og fly, samt forskningsfartøyet NRV« Alliance», deltar.

– Ubåtøvelsen er ikke et svar på russernes økte aktivitet. Dette er en årlig øvelse, sier Sandquist, som er nyutnevnt sjef for Kysteskadren i den norske marinen.

– Russerne har hatt lavere aktivitet de siste par årene, men nå er de tilbake på normalt nivå.

– Dette er først og fremst en antiubåtøvelse der vi fokuserer på å jakte og finne ubåter. Vi får også muligheter til å trene på andre momenter, som for eksempel overflatekrigføring, legger Sandquist til.

Nato avholder ubåtøvelse i havet utenfor Bergen

PÅ UBÅTJAKT: Mandag seilte 5000 marinefolk og mer enn 20 fartøyer fra elleve land ut fra Bergen for å dra på ubåt-jakt i Nordsjøen og Skagerak. Denne gangen jakter de på egne undervannsfarkoster.