NRK Meny
Normal

Over 200 kan måtte gå fra hjørnesteinsbedrift

Verdens største seismikkselskap vurderer å legge ned produksjonen i Nordhordland. – Mange av de ansatte er eldre og ufaglærte, og vil ha problemer med å finne ny jobb, sier hovedtillitsvalgt.

WesternGeco montasje

OVER 200 KAN MISTE JOBBEN: Nedgang i investeringer i olje- og gassindustrien kan tvinge WesternGeco til å legge ned fabrikken her i Knarvik i Nordhordland. – Vi risikerer mange triste skjebner, sier hovedtillitsvalgt Ann Kristin Leirvåg.

Foto: Privat / Google street view

De ansatte på fabrikken til WesternGeco i Knarvik i Nordhordland fikk vite om den mulige nedleggingen på et allmøte denne uken.

Investeringene i olje- og gassindustrien har skiftet fokus.

Linn Qvale Olsen i WesternGeco

WesternGeco er verdens største seismikkselskap, og er et heleid datterselskap av det internasjonale oljeserviceselskapet Schlumberger. Totalt har selskapet rundt 700 ansatte i Norge.

I Knarvik jobber 190 fast ansatte og 18 innleide, ifølge avisen Nordhordland.

– Akkurat nå er vårt hovudfokus å ta vare på de ansatte, sier Thoralf Bauroth i WesternGeco i Knarvik til lokalavisen Strilen.

Manglende investeringer i industrien

Årsaken til nedleggingsplanene er det høye kostnadsnivået i Norge, kombinert med at det investeres mindre i leteaktivitet i olje- og gassindustrien.

– Investeringene i olje- og gassindustrien har skiftet fokus fra primært å satse på leteaktiviteter innen nye olje- og gassfelt, til utvikling av allerede eksisterende felt, sier pressekontakt i WesternGeco Norge, Linn Qvale Olsen, til Nordhordland.

Tidligere denne måneden offentliggjorde Statistisk sentralbyrå investeringsstatistikken for den norske olje- og gassvirksomheten. Samtidig ble det klart at bransjen for neste år anslår en nedgang på nesten 50 milliarder i investeringer, eller 21 prosent, i forhold til tidligere anslag.

Fabrikken i Knarvik, som lager kabler til seismiske undersøkelser, var ifølge avisen Nordhordland oppe i over 400 årsverk i 2009, men har gjennomført kontinuerlige nedbemanninger de siste årene.

Nå kan det altså gå mot slutten på hele fabrikken.

– Vil ha problemer med å få nye jobber

Ann Kristin Leirvåg

FRYKTER TRISTE SKJEBNER: Hovedtillitsvalgt Ann Kristin Leirvåg.

Foto: Privat

– Mange er eldre og ufaglærte, og vil ha problemer med å finne ny jobb. Vi risikerer mange triste skjebner, sier hovedtillitsvalgt Ann Kristin Leirvåg til Strilen.

Hun har bedt ledelsen dokumentere at fabrikken går så dårlig økonomisk som det blir sagt. WesternGeco-ledelsen understreker på sin side at det ikke er sikkert fabrikken blir lagt ned.

– Vi forstår at dette vil ha stor innvirkning på de ansatte og lokalsamfunnet. Blir det bestemt at senteret i Knarvik skal legges ned, vil vi tilby arbeid til de ansatte andre steder der det er mulig, sier Qvale Olsen til Nordhordland.

Ordføreren i Lindås kommune, der fabrikken ligger, har bedt om et møte med fabrikkledelsen.

– Dette er trist, ikke bare for Lindås, men for hele regionen og nasjonen, sier Astrid Aarhus Byrknes til Strilen.