Hopp til innhold

«Tanken på at det er min feil er helt uvirkelig»

For to år siden kjørte Ottar Hammersland i amfetaminrus og drepte en trebarnsfar i en voldsom frontkollisjon. I dag snakket han foran 2000 russ om ulykken.

Selv sover han en dom for trafikkdrap. I dag ba Ottar Hammersland 2000 russ fra Hordaland om å holde seg rusfri bak rattet.

SE VIDEO: Selv soner han en dom for trafikkdrap. I dag ba Ottar Hammersland 2000 russ fra Hordaland om å holde seg rusfri bak rattet.

– Jeg skal fortelle om farene og konsekvensene av å kjøre i ruset tilstand.

Slik begynte Ottar Hammersland (32) innlegget sitt for russen i Grieghallen i Bergen. Norsk Luftambulanses forebyggende konferansen arrangeres hvert år for å få russen bevisst på trafikksikkerhet og ruspåvirkning.

Og det var liten tvil om at innlegget fra 32-åringen gjorde inntrykk. Med en fengselsbetjent rett bak seg fortalte Hammersland de 2000 russene i salen om kjøreturen han tok 7. februar for to år siden.

Mistet kontrollen i tunnel

– Jeg er bare blitt fortalt i ettertid om det som skjedde før ulykken. Selv husker jeg ingenting.

32-åringen ruset seg kraftig før han satte seg bak rattet og kjørte fra Askøy. Med en kamerat i passasjersetet kjørte han nordover, gjennom Bergen og mot Lindås.

I Hjelmåstunnelen i Lindås kom bilen hans over i motgående kjørefelt. Hammersland kjørte rett frem i en sving i tunnelen, og traff han en bil som kom imot i en voldsom frontkollisjon.

Trebarnsfaren Karsten Stall Osmundsen (36) satt i den andre bilen og var på vei til jobb da ulykken skjedde. Han ble drept i ulykken, mens kameraten til Hammersland ble alvorlig skadd.

Han er yrkessjåfør av yrke. I dag soner han en dom på to år i fengsel for trafikkdrapet.

– Trodde jeg hadde havnet i slagsmål

– Det eneste jeg husker er et lite glimt av en ulykke som skjedde i en tunnel. Bilen ligger på siden, jeg henger ned langs siden.

Unnskyld. Jeg skulle så ønsket at vi kunne byttet plass.

Ottar Hammersland i brevet til enken

– Jeg så i passasjersetet at vennen min ligger i bilen full i blod, helt livløs. Han så død ut.

Etter tre dager i koma våkner Hammersland på sykehuset.

– Foreldrene mine står framfor meg. De viser et avisoppslag der det står at det har skjedd en dødsulykke i tunnel med mistanke om rus. Jeg kunne ikke skjønne at det var meg. Jeg trodde jeg hadde havnet i et slagsmål og at det var derfor jeg havnet på sykehus.

Etter hvert sank det inn for Ottar hva som hadde skjedd. Tiden etter ulykken ble en tung periode.

– Få venner tok kontakt fordi jeg hadde gjort dette, og jeg slet veldig mye psykisk. Jeg mistet mange venner på grunn av denne ulykken.

Ottar Hammersland

– HOLD DERE EDRU: Ottar Hammersland har ett budskap til russen: – Ikke sett dere bak rattet i ruset tilstand.

Foto: Johannes Morland / NRK

La seg selv inn

32-åringen forteller om et rusproblem som han ikke var klar over før ulykken skjedde. Til slutt tok han selv initiativ og kontakt med Helse Bergen for å få hjelp til avrusning.

Mens han gikk og ventet på en rettssak etter ulykken vandret tankene til de etterlatte etter Karsten Stall Osmundsen, som døde i ulykken.

Jeg håper vi kommer til å huske dette lenge og tenke på det gjennom russetiden.

Silja Nordvik, russ ved Nordahl Grieg vgs

– I den tiden tenkte jeg mye på familien hans. På hvilke smerter jeg hadde påført dem. De hadde mistet en venn, en mann, en bror og en far.

– Og jeg tenkte på vennen min som lå på sykehus. Han ble skadet for livet.

«Skulle ønske vi kunne byttet plass»

Etter ett år med venting kom rettssaken. Før rettssaken som kom i fjor skrev han et brev til enken til Osmundsen. Et brev han aldri turte å levere før rettssaken kom. I Grieghallen leste han høyt fra brevet:

«Unnskyld. Jeg skulle så ønsket at vi kunne byttet plass. Jeg skulle ønsket at jeg ikke satte meg i en bil den kvelden. Jeg klarer nesten ikke leve lenger på grunn av all den sorg jeg har påført andre.»

– Det var tungt å være i rettssaken. På den ene siden av rettssalen satt familien og en haug med venner av han jeg hadde kjørt på. På min side satt det to venner. Du så hvem som var hvem.

Soningen på to år og to måneder begynte han å sone i høst. Han har mistet huset og jobben, og er heldig om han kan få førerkortet tilbake.

Foran hordalandsrussen hadde han ett budskap i dag:

– Ikke kjør i ruset tilstand. Uansett. Konsekvensene er ikke verd det. Å oppleve det er mye verre enn å bare høre det.

Dødsulykke i Lindås

BILEN: Her er bilen til Ottar etter ulykken. I Hjelmåstunnelen kjørte han rett frem i en sving og traff en bil som kom motsatt vei.

Foto: Remi Boe Presttun

– Ingen må gjøre samme feil

Etter seansen med russen snakker Hammersland med NRK.

– Jeg forteller denne historien for å unngå at andre gjør den feilen jeg har gjort. Jeg satte meg i en bil i ruset tilstand og kjørte.

– Ring heller en venn, en venninne eller en taxisjåfør. Be noen hente deg. Det er en liten pris å betale, heller enn å sette seg ruset i en bil og tenke at «dette går fint, jeg kjører ikke på noen i dag».

– Å snakke foran russen er en del av min egen behandling. Men aller mest håper jeg de hører på det jeg har å si.

Russ: – Gjør et veldig stort inntrykk

Arrangøren håper Ottars innlegg får russen til å tenke seg om.

Steinar Sellevold, Norsk luftambulanse

HÅPER DE LÆRER: Steinar Sellevold i Norsk Luftambulanse håper årets russ lytter til Ottars historie og lærer.

Foto: Sølve Rydland / NRK
Russen

RØRT RUSS: Fra venstre: Louise Buene, Karina Boge, Silja Nordvik og Marthe Kallestad sier historien til Ottar Hammersland gikk sterkt inn på dem.

Foto: Tim Wassmo / NRK

– Vi vet det er mange som kjører i ruspåvirket tilstand, og det er en av de farligste situasjonene som finnes. Når han står frem slik og forteller om sorg og konsekvenser, tror vi det er med å påvirke russen og flere til å tenke seg om minst to ganger før de gjør det samme, sier Steinar Sellevold, regionsjef i Norsk Luftambulanse.

Russ NRK traff etter seansen i Grieghallen var tydelig beveget av historien om trafikkulykken Ottar forårsaket.

Louise Buene, Karina Boge, Silja Nordvik og Marthe Kallestad fra Nordahl Grieg videregående var fire av de mange russene som fikk med seg innlegget.

– Det gjør et veldig stort inntrykk. Men det er lett å tenke at det ikke kommer til å skje med deg. Å ha kommet her å høre denne historien gjør at vi kanskje kan tenke litt mer over hvor farlig det er og hva som kan skje, forteller Buene.

– Jeg håper vi kommer til å huske dette lenge og tenke på det gjennom russetiden, sier Nordvik.