Hopp til innhold

Oselvertradisjonen på Unescos verdensarvliste

Oselvertradisjonen fikk torsdag kveld plass på Unescos verdensarvliste for immaterielle verdier.

Oselver på vann

TRADISJON: Det har blitt bygget oselvere i flere hundre år, og tradisjonen holdes i dag ved like blant annet på Oselvarverkstaden på Os.

Foto: Oselververkstaden

Det er første gang en nordisk tradisjon får verdensarvstatus.

– Helt fantastisk, er Os-ordfører Terje Søviknes sin første reaksjon.

– Dette er en anerkjennelsen av satsingen vi har gjort for å bevare tradisjonen, sier Terje Søviknes.

Avgjørelsen om oselvertradisjonen får verdensarvstatus skulle opprinnelig bli tatt torsdag formiddag, men først torsdag kveld ble det klart at den får plass på listen. Avgjørelsen ble tatt i Addis Abeba i Etiopia.

Oselver er en båttype bygget av furu og eik, og lengden varierer mellom 4,5 og 10 meter. Oselvernavnet stammer fra at båtbyggerne som først bygget båttypen, hadde verkstedet sitt ved utløpet av Oselven.

Båtbygger

HÅNDVERK: På Oselvarverkstaden har båtbyggere siden 1997 bygger oselvere.

Foto: Oselververkstaden

– Fantastisk mulighet

– Dette er en fantastisk mulighet til internasjonalt samarbeid om båtbyggertradisjonen, og ikke minst å sette Os på kartet med tanke på reiselivsnæringen, sier Søviknes.

Oselvertradisjonen får status som immateriell kulturarv, som er blant annet språk, utøvende kunst, sosiale skikker og håndverkskferdigheter.

Unescos konvensjon om vern av den immaterielle kulturarven ble vedtatt i 2003, med et formål om bedre beskyttelse for denne typen kulturarv.

Lang søknadsprosess

På Oselvarverkstaden har de arbeidet i nesten tre år med søknaden om å få komme på Unescos prestisjetunge liste. Deretter ble søknaden godkjent av Kulturdepartementet og sendt til Unesco på vegne av den norske stat.

Allerede rundt 1750 begynte båtbyggere på Os å bygge oselvere. Tradisjonen for å bygge denne typen båter blir blant annet holdt ved like på Oselvarverkstaden på Os.

– Vi håper dette vil kunne øke statusen til båtbyggerfaget, men det er også fint om det vil kunne påvirke andre håndverkstradisjoner som er i ferd med å dø ut, sier Berit Synnøve Osmundsen, daglig leder og båtbygger ved Oselvarverkstaden.

Berit Synnøve Osmundsen

BÅTBYGGER: Berit Synnøve Osmundsen daglig leder og båtbygger ved Oselvarverkstaden, og er svært stolt over plassen på verdensarvlisten.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

– Viser at det vi gjør betyr noe

Hun har ventet spent på avgjørelsen om båtbyggertradisjonen fikk plass på verdensarvlisten.

– Dette viser at det vi gjør betyr noe og at vi er en levende tradisjon som det er viktig å bevare, sier Osmundsen.

Oselveren ble i 2009 kåret til Norges nasjonalbåt i Redningsselskapets kåring. Det er også mange ganger arrangert Norgesmesterskap i Oselver.