Opprør mot flytting av spesialskole

Massiv motstand mot flytting av Bergens eneste rene spesialskole. – Både vi som foreldre og politikerne har et etisk ansvar for å tilby det beste for disse barna, sier mor Olaug Nilssen.

Olaug Nilssen

KJEMPER: Olaug Nilssen er mor til en åtte år gammel gutt som går på Tveiterås skole. Hun sier sønnen har behov for å løpe av seg energi på uteområdet, og frykter at Ulriken skole er langt mindre egnet.

Foto: Sølve Rydland

Bystyreflertallet i Bergen ønsker å flytte spesialskoleelevene fra nedslitte Tveiterås skole. Men foreldre, funksjonshemmedes organisasjoner og opposisjonen i bystyret aksepterer ikke byrådets alternativ: Ulriken skole i Landås.

De mener det vil svekke barnas skolehverdag å miste de romslige og grønne uteområdene som i dag er en viktig del av spesialskolen.

– Jeg har en sterk følelse av at politikerne ikke vet skikkelig hva de snakker om, sier Oalug Nilssen som er mor til en åtte år gammel gutt på skolen.

Hun mener uteområdene på Tveiterås er avgjørende for at skolen fungerer. I tillegg frykter foreldrene at nærheten til trafikken på Landås kan bli en sikkerhetsrisiko for barna.

Det er veldig mange ting som gjør at området her er bra for en spesialskole. Mange av elevene har behov for god plass og skjerming, sier Nilssen.

Avgjøres torsdag

Torsdag skal saken opp i Bergen bystyre. Bare byrådspartiene (Ap, V og KrF) har støttet å flytte elevene permanent til Ulriken skole.

Skolebygget på Tveiterås er i dårlig stand og alle parter er enige i at noe må gjøres med bygget. Mens byrådspartiene vil flytte skolen permanent til Ulriken skole på Landås, vil opposisjonen bygge ny skole på Tveiterås.

– Ikke en god løsning

Det kommunale rådet for funksjonshemmede i Bergen er langt fra positive til at kommunen vil flytte elevene fra naturtomten på Tveiterås til langt mer urbane og trange Landås.

Harald Berge Breistein og Kristine Bech-Sørensen i Kommunalt råd for funksjonshemmede

KRITISKE: Kommunalt råd for funksjonshemmede liker ikke at elevene skal miste de viktige uteområdene på Tveiterås. Harald Berge Breistein (KrF) og Kristine Bech-Sørensen.

Foto: Sølve Rydland / NRK

– På Tveiterås skole har man en veldig sammensatt elevgruppe, også elever med mye armer og bein. På et blunk er de ute av øyesyn. Hvis vi skal ivareta deres behov så må vi dem optimale uteforhold, sier Kristine Bech-Sørensen som representerer Norsk forbund for utviklingshemmede i rådet.

Leder i rådet Harald Berge Breistein, sitter også i bystyret for Kristelig Folkeparti. Han risikerer å tale med to tunger i saken.

– Det er klart at når vi har ulike roller som skal ivaretas er det viktig å vite hvilke hatt vi har på til de ulike tidene. Det rådet har vært kritiske til er først og fremst uteområdene, sier han.

Møter forslaget med avsky

Skolebyråd Pål Hafstad Thorsen (Ap) står fast på at elevene vil få et godt tilbud på Landås.

– Vi mener dette er en trygg og god løsning, og vil bli en veldig god løsning for den elevgruppen. Men vi tar på alvor bekymringen til foreldre. Ulriken ser ut som en lite innbydende plass å være, men dette betyr ikke at vi ikke vil ta tak i dette og ruste opp. Jeg mener at vi kan få det grønt og skjønt på Landås også, sier Hafstad Thorsen.

Opposisjonen i bystyret fra Rødt til Fremskrittspartiet står samlet i kritikken mot å flytte elevene permanent.

– Her må man bruke hjertet og ikke bare tenke at byrådet skal kjøre gjennom en så forferdig sak for de utviklingshemmede, sier Hilde Onarheim (H).

– Dette er en test på om Bergen skal være en by for alle. Nå blir denne gruppen nedprioritert, mener Hilde Boberg Andresen (SV).

Hilde Boberg Andresen (SV)

KRITISK: Hilde Boberg Andresen (SV).

Foto: Sølve Rydland / NRK