Hopp til innhold

Opplevde dødsskred, gjør nytt forsøk på Mount Everest

I 2014 måtte han avbryte toppforsøket da 16 sherpaer ble drept av skred. Nå skal bergenseren Tommy Steinsland (46) klatre dødsfjellet på nytt.

Tommy Steinsland klatrer Mount Everest igjen

NYTT FORSØK: Tommy Steinsland måtte snu da han forsøkte seg her på Mount Everest i 2014, men nå er han klar til å prøve igjen. To ganger har han avbrutt toppforsøk som følge av at medklatrere har blitt drept av snøskred.

Foto: Privat

To ganger har Tommy Steinsland havnet i dødsskred i Bolivia og Nepal. Dette har ikke skremt ham nevneverdig.

I april reiser han til Himalaya for å prøve å bestige verdens høyeste fjell igjen. 46-åringen tar med seg fetteren Mats Steinsland (35) og Håkon Åsvang (45) fra Florø.

Etter hva NRK erfarer har ingen bergenser tidligere stått på toppen av Mount Everest.

Nordmenn på Everest

TRIO TIL EVEREST: (Fra v.) Tommy Steinsland, Håkon Åsvang og Mats Steinsland skal prøve å bestige Mount Everest våren 2016. Her under en treningstur på Søre Dyrhaugstind i fjor.

Foto: Privat

Skrekkhendelser

– Vi skal gjøre et verdig toppforsøk og har tro på at vi skal klare det om vi unngår ulykker og sykdom. Merker jeg at det blir for tøft, eller jeg går over min egen grense, kommer jeg til å gi meg. Jeg må ikke stå på toppen for enhver pris, sier Tommy Steinsland til NRK.

Fetterne har vært på to Himalaya-ekspedisjoner tidligere og sett med egne øyne hva som er viktig for å lykkes.

Men de vet også hva som kan gå galt:

  • 2012: Teltleiren til Tommy og Mats ble delvis begravd i et stort snøskred på 6400 meters høyde på Manaslu i Nepal. 11 klatrere omkom.
  • 2014: Tommy prøvde seg på Mount Everest, men ble på nytt innblandet i et voldsomt snøskred som tok livet av 16 sherpaer. Heller ikke denne gangen ble hans egen ekspedisjon direkte berørt.
Manaslu 2012

MANASLU 2012: Tommy og Mats Steinsland på vei mot toppen der de ble stoppet av snøskred som drepte 11 medklatrere.

Foto: Privat

Merker jeg at det blir for tøft, eller at jeg går over min egen grense, kommer jeg til å gi meg.

Tommy Steinsland, fjellklatrer

Dødsfjellet

Mer enn 250 mennesker har mistet livet i et forsøk på å bestige Everest. Flere av likene ligger så høyt og vanskelig til at de er umulig å frakte ned.

– Selv om ulykker har hindret oss å komme over 8000 meter blir vi klokere for hver gang, og vi har lært oss å passe på litt ekstra. I fjor ble klatrere stoppet av jordskjelv, men det var første gang på 50 år så det skjer neppe igjen, sier Steinsland.

– Jeg har en jente på ett år, så jeg ser det moralsk betenkelige i det. Vi velger en rute gjennom Khumbu Icefall som tar lengre tid, men som er tryggere. Sikkerheten kommer først, sier Steinsland som til daglig jobber offshore i Oddfjell Drilling.

Dyr moro

Karene legger ikke skjul på at det er kostbart å bestige verdens høyeste fjell. Totalt vil ekspedisjonen koste hver av dem mellom 300.000 og 400.000 kroner.

  • Klatrelisensen i Nepal koster 11.000 dollar, eller 96.000 kroner.
  • Reise- og opphold, samt utgifter til bærere og assistenter, koster 200.000 kroner.
  • Diverse utgifter beløper seg til 100.000 kroner.

Å ha et budsjett å forholde seg til er viktig. I tillegg har de erfart hvor mye man får igjen for pengene på en billig kontra en litt dyrere løsning.

Bergenserne reiser til La Paz i Bolivia 23. mars for å akklimatisere seg, så drar de hjem til Bergen en uke før avreise til Katmandu 15. april. Da vil de ikke være hjemme igjen før i begynnelsen av juni.

Toppforsøk på Everest vil trolig skje mellom 20. og 23. mai, da det pleier å dukke opp et gunstig værvindu.

– 17. mai er jo en fin dag, men ofte er det veldig kaldt på den tiden. Det kan fort bli 20–30 minusgrader på toppen, i tillegg til at luften er svært tynn.