NRK Meny
Normal

Opphever restriksjoner for siktede

Retten fengslet i dag den antatte Lommemannen for fire nye uker, men opphevet samtidig brev- og besøksforbudet for 55-åringen.

Tor Erling Staff intervjues av NRK

MØTTE SELV: Den 55 år gamle bergenseren møtte personlig i retten i dag for første gang etter pågripelsen. Ifølge hans advokat, Tor Erling Staff (bildet), samtykker mannen til videre fengsling.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Den 55 år gamle bergenseren møtte i dag personlig i retten for første gang. Der ble han møtt av et massivt pressekorps da fengslingsmøtet begynte klokken 10.00. Påtalemyndigheten begjærte mannen fortsatt fengslet, på grunn av fare for bevisforspillelse.

Politiadvokat Jorid Kile Berg i Follo politidistrikt la i dag ned påstand om fengsel i fire uker, med brev- og besøkskontroll for den siktede bergenseren.

NETT-TV: Fengslet for fire nye uker

Møtte personlig

- Min klient samtykker til fengsling, sier 55-åringens forsvarer, Tor Erling Staff, til bt.no.

Follo tingrett har nå avgjort at mannen fortsatt må sitte fengslet i fire uker. Men tingretten valgte oppsiktsvekkende å oppheve brev- og besøksforbudet for den siktede. Mannen vil også få tilgang til medier, for første gang etter at han ble fengslet.

Aktor Jord Kile Berg anket avgjørelsen på stedet, og opphevingen av restriksjonene skal dermed behandles på nytt av lagmannsretten.

- Retten var ikke enig i den vurdering vi gjorde om bevisforspillelsesfaren, og det må vi ta til etterretning. Vi har påanket kjennelsen og bedt om oppsettende virkning, sa Kile Berg på en pressekonferanse etter fengslingsmøtet.

- Vil se naturprogrammer

55-åringens forsvarer var meget fornøyd med at restriksjonene ble opphevet, men sier at hans klient slett ikke har til hensyn å sluke alt som blir vist eller skrevet om hans egen sak.

- Han ønsker ikke å lese om seg selv. Han har lyst å se på naturprogrammer og lignende, sa Staff på pressekonferansen.

I dag møtte 55-åringen selv i retten for første gang etter pågripelsen. Retten valgte overraskende å la fengslingsmøtet gå for åpne dører, til tross for at aktor Kile Berg og forsvarer Staff begge hadde bedt om lukkede dører.

Smekkfulle tilhørerbenker

Journalistene fikk dermed bli i rettssalen. Det er fotoforbud i rettssaler, og fullt referatforbud fra fengslingsmøter. Likevel ble dette 55-åringens første møte med pressen. Ifølge vg.no unngikk bergenseren å se på de smekkfulle tilhørerbenkene, og hadde hele tiden blikket vendt mot dommeren og og aktor Kile Berg.

55-åringen er foreløpig siktet for elleve straffbare forhold. Påtalemyndigheten hevder å ha DNA-bevis mot mannen i fem av sakene. Et av forholdene i siktelsen skal ha strafferamme på 21 års fengsel.

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås
Se forskerne undersøke hvalen
Det aller første julemarkedet i Bergen er en suksess. Den første uken det har vært åpent har tusenvis av mennesker vært innom.