Her «stjeler» de et kunstverk

I adventstiden kan du stjele deg et gratis gatekunstverk – helt lovlig.

Line Helgøy og Mikal Fuglestein

GJØR ET BREKK: Line Helgøy og Mikal Fuglestein var de første heldige tyvene som fikk med seg et gratis kunstverk i Bergen. – Kjempekult å få seg en AFK! Vi fulgte med på Instagram, forteller de to.

Foto: Tim Christian Wassmo / NRK

Frem mot jul dukker det opp nye kunstverk tilfeldige steder i Bergen, Stavanger og Oslo.

Går man nærmere og ser nøye etter, vil man oppdage en liten melding om at man er velkommen til å stjele kunstverket med seg hjem.

– Ja, vi oppfordrer folk til å stjele dem. Det er en julegave til folket fra gatekunst-miljøet, forteller Terje Grimen.

Til prosjektet «Gategaver» har han samlet inn kunstverk fra graffitikunstnere, gatekunstnere, fotokunstnere og samtidskunstnere i hele Norge. Nå har han akkurat satt fra seg verket «Stolen Child» av AFK Street Art på Torgallmenningen i Bergen.

– Det er litt morsomt å se om noen tør å gå bort for å se hva det er. Det er som å stå og fiske, flirer Grimen, mens han kikker ned på klokken for å se hvor lang tid det tar før interesserte dukker opp.

Sender live i sosiale medier

Fire og et halvt minutt senere dukker Line Helgøy og Mikal Fuglestein opp. De napper med seg kunstverket, mens flere «tyver» dukker opp. For sent. Skattejakten er over.

Mikal Fuglestein og Line Helgøy

BRA FANGST: Verket «Stolen Child» av AFK Street Art var det første kunstverket som ble gitt bort denne adventstiden. Mikal Fuglestein og Line Helgøy ble det heldige første som fant det.

Foto: Tim Christian Wassmo / NRK

– Vi fulgte med på Instagram. Kjempekult å få seg en AFK, forteller de to.

– Dette må vi kunne kalle en suksess. Morsomt å se at folk fortsatt kommer, sier Terje Grimen, som livesender kunstverkene han setter ut i bybildet på Instagram og Facebook.

Dermed kan hvem som helst som følger prosjektet begynne å tolke hvor det står, og lete seg frem til stedet. Er man først ute, er det bare å forsyne seg.

– Et fåtall av oss kjøper kunst i gallerier

Grimen håper prosjektet inspirerer folk til å bli glad i kunst, og at de dermed ønsker å kjøpe mer av lokale kunstnere.

Terje Grimen

I ROBIN HOODS ÅND: Bakrunnen for prosjektet «Gategaver» var tanken på seg selv som 13-åring, da han begynte med gatekunst og grafitti. – Jeg hadde elsket å fått et verk fra de litt eldre guttene som jeg så opp til og som var mine forbilder. Det er ikke alle som har råd til å kjøpe kunst, sier Terje Grimen, initiativtaker til prosjektet.

Foto: Tim Christian Wassmo / NRK

– Men først og fremst ønsker vi å gi disse verkene til folk som vanligvis ikke kjøper kunst. Dette handler om å ta kunsten ut fra galleriene, og få den ut på gaten til folket. Jeg vil anslå at to-tre prosent av oss regelmessig går på gallerier og kjøper kunst der. Det er et fåtall av befolkningen, sier Grimen

Er du ikke redd for at bildene skal havne på finn.no?

– Nei. Det er selvfølgelig en risiko. Men vil man ikke ha det selv, så kan man gi det til noen andre. Vi har gjort dette i fire år nå, og vi har aldri opplevd at noen har solgt det slik, sier han.