Droppet mistillitsforslag etter press fra ledelsen i Frp sentralt

BERGEN (NRK): Omstridt gruppeleder i Bergen Frp får fortsette etter «forsoningsmøte». En time senere meldte tidligere byråd Eiler Macody Lund seg ut av partiet.

Eiler Macody Lund legger frem bybudsjettet

TREKKER SEG: Tidligere byråd Eiler Macody Lund trekker seg fra Frp etter at gruppeleder i Bergen Frp fikk fortsette i sin stilling.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Bystyregruppen var samlet bak lukkede dører på partikontoret i Bergen i dag. På agendaen: Et mistillitsforslag mot gruppeleder Tor A. Woldseth. Før møtet ville fire av de seks med stemmerett kaste gruppeleder Woldseth.

Men det varslede mistillitsforslaget ble aldri stemt over.

Lokallagsleder i regjeringspartiet, Christoffer Thomsen, bekrefter til NRK at utfallet av møtet ble at Woldseth fortsetter som gruppeleder.

– Det var det ingen som følte noe behov for. Det var et konstruktivt og godt møte og det var en samlet gruppe som var enige om veien videre, sa Thomsen på en pressekonferanse klokken 20.30.

Thomsen er blant dem som har ønsket å strippe Woldseth for ledervervet i gruppen.

Tor Woldseth gjenvalgt på topp og takker for tilliten

DESEMBER: Tor A. Woldseth ble valgt som førstekandidat i Bergen på nominasjonsmøtet i desember.

Foto: Ingvild Ulset / NRK

Omstridt leder

Å kaste en gruppeleder er sjelden kost, og saken er ekstra spesiell når Woldseth i desember ble valgt som ny toppkandidat for Bergen Frp til høstens valg.

Bråk i et valgår er langt fra optimalt og særlig ikke i et stort lokallag som i Bergen.

Derfor sendte Frp både generalsekretæren fra Oslo og toppkandidat for Vestland Frp, Terje Søviknes, på møtet for å få ro i rekkene.

Som NRK skrev i februar, har kritikken mot Woldseth handlet om nedsettende adferd mot andre og det som karakteriseres som mobbing av medlemmer i partiet.

Woldseth bekrefter at hans lederstil var tema på møtet.

– Jeg skal ikke si at jeg er den perfekte leder på den ene eller andre måten. Mye kan bli forandret, og det har vi fått innspill på, hvor man mener at det er et forbedringspotensial, sier Tor A. Woldseth.

Møte i Bergen Frp der Woldseth fikk fornya tillit

WOLDSETH: Bak disse vinduene ble oppvaskmøtet i Bergen Frp holdt. Tor A. Woldseth får fortsette.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Tidligere byråd melder seg ut

Leder i nominasjonskomiteen Eiler Macody Lund sa til BT før møtet at presset fra partiet sentralt er enormt. Han er en av dem som vil bytte ut Woldseth.

Nå melder Lund seg ut av partiet i protest. Det var nettopp den utsendte generalsekretæren Fredrik Färber som provoserte han mest.

– Jeg har meldt meg ut på grunn av hovedorganisasjonens innstilling til bystyregruppen i Bergen Frp og at de ikke ønsker å høre på våre standpunkter og ta de nødvendige virkemidlene i bruk for å hjelpe til slik at bystyregruppen kan fungere nå opp mot valget, sier Lund til NRK.

– Det var veldig ubehagelig. Men når de ikke vil høre på vår argumentasjon, da har jeg ikke noe mer å gjøre i det partiet.

Til NRK skriver Fredrik Färber i en tekstmelding at det er leit at Lund melder seg ut av partiet.

– Han har vært en stor ressurs for Frp. Jeg ønsker han lykke til videre utenfor partiet, skriver Färber.

Färber sier at han deltok på møtet med en forventning om at lokallaget skulle finne sammen og samarbeide konstruktivt.

– Min opplevelse er at gruppen og lokallaget er villige til det, men at de selvsagt må bruke tid på å bygge tillit til hverandre.

Eiler Macody Lund

TIDLIGERE BYRÅD: Eiler Macody Lund har vært både finans- og sosialbyråd i Bergen.

Foto: Ole-André Lagmandokk / NRK

Thomsen: – Trist

Det var BT som først meldte om utmeldingen like etter klokken 21.30.

Macody Lund sitter i bystyret for Frp, men vil nå sitte der som uavhengig medlem. Han utelukker ikke at han kan finne seg et annet parti å støtte.

– Jeg er ikke ferdig i politikken. Jeg har vurdert å melde meg inn i et annet parti og politikk er interessant, så jeg vil fortsette å støtte et parti som ikke er Frp, sier Lund.

Bergen Frp-leder Christoffer Thomsen sier han er overrasket over å høre at Lund melder seg ut av partiet. Han var ikke klar over det før han leste det i nyhetene.

– Jeg følte at vi alle var enige da vi gikk fra møtet. Dette er selvfølgelig trist, for han har vært en profilert politiker for oss i mange år. Det er synd det skulle ende slik, sier Thomsen til NRK.

Søviknes stilte

I tillegg til Färber stilte også fylkestoppene i Frp for å si sitt. Både Gustav Bahus og Os-ordfører Terje Søviknes, som er toppkandidat for Vestland Frp, var til stede under møtet.

Christoffer Thomsen i Bergen Frp sier han ikke opplevde dette som press, men som hjelp.

– Når vi har litt skurringer i maskineriet, så er det viktig for oss å komme videre. Og det har vi gjort nå. Når det er organisatoriske utfordringer, må en bruke de hjelpemidlene man har. Vi har fått god hjelp fra fylkes- og hovedorganisasjonen og alle var enige om veien videre da møtet var over.