Hopp til innhold

– Bekymringsfull økning i rusproblemer hos eldre

En ny generasjon eldre drar med seg alkoholvaner inn i alderdommen. – Dette må tas på alvor, sier psykologspesialist.

Øl, alkohol

PROBLEM: Eldres alkoholbruk kan bli et problem hvis det ikke blir tatt på alvor. Det mener psykologspesialist Linn-Heidi Lunde.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Linn-Heidi Lunde

UNDERRAPPORTERT: Rusproblemer hos eldre er underrapportert, mener Linn-Heidi Lunde.

Foto: UiB
Kari Lossius

BEDRE RÅD: Pensjonistene reiser mer enn før, og har bedre råd. Dette bidrar til økt alkoholkonsum, mener Kari Lossius.

Foto: Stiftelsen Bergensklinikkene

Psykologspesialist ved Haukeland Universitetssjukehus, Linn-Heidi Lunde, sier til NRK.no at det ikke er gjennomført nok undersøkelser på feltet i Norge. Utenlandske rapporter viser imidlertid at eldres alkoholforbruk er bekymringsfullt.

Lunde mener at problemet ikke blir tatt på alvor i Norge, og har skrevet en kronikk om temaet på nettsidene til Tidsskrift for Den norske legeforening.

– For det første er problemet hos eldre underrapportert, sier Lunde til NRK.no.

– Helsepersonell spør i mindre grad eldre pasienter om rusproblemer, i forhold til yngre. I tillegg handler det kanskje også om at helsepersonell har en tendens til å se gjennom fingrene. De tenker at stakkars denne eldre pasienten – han må jo få lov til å ta et glass vin eller to i en ellers stusselig tilværelse.

For det er nemlig alkoholbruk som er det store problemet. Lunde sier at det handler om en ny generasjon eldre som har et helt annet forhold til alkohol enn tidligere generasjoner.

– Drar med seg alkoholvaner inn i alderdommen

– Man drar med seg vaner inn i alderdommen, sier hun til NRK.no. I tillegg er det større tilgang på rusmidler som alkohol, og folk har bedre råd. Det er spesielt vindrikking som har økt.

Spesielt er det en økning blant kvinner med høy utdanning. Lunde mener at det må settes søkelys på problemet.

– Det må tas på alvor, sier hun til NRK.no.

Kan bli et samfunnsproblem

– Vi må avdekke og kartlegge rusproblemer hos eldre, og selvfølgelig også behandle det. Vi må forebygge at dette utvikler seg til større problemer.

– Er det et problem i dagens Norge?

– Det kan bli et problem. Hvis tendensene fortsetter, og det er det ingen grunn til å tro at de ikke gjør, så kan det få konsekvenser både for individet som bruker rusmidler og samfunnet som helhet, i form av økte omkostninger til helsetjenester.

– Skadelig bruk av alkohol, sier Lunde. Det er jo der vi er. Det handler om å oppdage når et normalt forbruk går over til å bli skadelig.

– Ungdom drikker mer enn de middelaldrende

Kari Lossius er direktør ved avdeling for klinisk virksomhet ved Stiftelsen Bergensklinikkene. Hun sier at alkoholforbruket blant ungdom har gått ned, mens det har økt blant middelaldrende mennesker.

– Ungdom drikker mindre alkohol, og de røyker også mindre, sier hun til NRK.no.

– Økningen i alkoholforbruket er primært blant den middelaldrende generasjonen og oppover. For ungdom er ikke det å drikke lenger et signal om at du har blitt voksen. Men hvorfor er vanskelig å si.

Lossius er enig med Lunde i at eldregenerasjonen har tatt med seg alkoholvaner inn i alderdommen.

– Min bestemor levde et nærmest alkoholfritt liv på 50-tallet. Nå reiser man mye mer som voksen, og man er på konferanser og julebord. Og pensjonistene har også fått bedre råd. De sitter ikke hjemme, men de reiser til Syden på ferie.