SV-nestlederen kreftfri etter ett års kamp

Like før valgkampen i fjor fikk den populære SV-politikeren Oddny Miljeteig skrekkbeskjeden. Nå kan hun for første gang si at hun er kreftfri.

Oddny Miljeteig på rosa sløyfe-aksjon i oktober 2016

TILBAKE: SV-politiker Oddny Miljeteig er kreftfri, og holdt åpningsappell på Rosa sløyfe-aksjon i Bergen lørdag.

Foto: Stian Sørum Røkenes / NRK

– Jeg er kreftfri. Jeg øver meg på å si det, og hver gang jeg sier det må jeg banke i bordet, sier Oddny Miljeteig (61).

Hun virker sterk der hun står og smiler og banker i bordet i NRKs radiostudio, men hun er ikke det hver dag.

– Du hadde ikke sagt jeg var sterk om du så meg i går da jeg lå på sofaen. Jeg har ikke vært sterk, jeg har vært pinglete så det holder, sier hun.

Jeg er uendelig takknemlig for den oppfølgingen som jeg har fått og for all omtanke som har kommet min vei, og det håper jeg andre kreftpasienter også opplever.

Oddny Miljeteig, SV-politiker

Fikk kreft like før valgkampen

SV-veteranen, som er regnet for å være et av partiets aller mest populære politikere, hadde en lysende og travel høst foran seg i fjor.

Slik det låg an i bergenspolitikken, hadde Miljeteig bedre sjanser enn på lenge til å bli ordfører i Bergen. For fjerde gang på rad ble hun satt opp som førstekandidat på kommunevalglisten.

Men sommeren 2015 kjenner nestlederen i SV en klump under armen. Hun får diagnosen brystkreft. Verden stopper opp.

Oddny Miljeteig om kreftbeskjeden.

Angsten og redselen fylte Oddny Miljeteig da hun fikk kreftbeskjeden. Her i et intervju med NRK ved nyttår.

Takker sykehuset og Kreftforeningen

I dag er hun er svært takknemlig for å kunne si at den lunefulle sykdommen er ute av kroppen, og sender en stor takk til Haukeland universitetssjukehus og Kreftforeningen.

– Jeg husker jeg sa til Haukeland at jeg skulle være dere lydigste pasient, og det har jeg vært. Jeg pleier jo ikke å være så lydig ellers.

– Jeg er uendelig takknemlig for den oppfølgingen som jeg har fått og for all omtanke som har kommet min vei, og det håper jeg andre kreftpasienter også opplever, smiler Miljeteig.

Oddny Miljeteig på talerstolen under 1.mai markering i Bergen

Oddny Miljeteig slik vi kjenner henne best. Omtalt av mange som engasjert og fryktløs talsperson for de svake i samfunnet. Her under en 1. mai-markering i Bergen.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Åpnet Rosa sløyfe-aksjon

Lørdag markerte Brystkreftforeningen startet på årets aksjon i Bergen, og Miljeteig holdt åpningsinnlegget på Fløyen.

– Det er veldig sterkt å stå her i dag. Det blir veldig spesielt, men jeg er veldig takknemlig for at jeg ble spurt om å bidra her i dag, sier Miljeteig til NRK etter åpningsinnlegget.

Årets aksjon fokuserer på arvelig brystkreft. Målet er at flere som har behov for genetisk veiledning og eventuelt en gentest, skal få det.

Rosa sløyfe-aksjon og markering på Fløyen i Bergen 2016

Mange var møtt opp på Kreftforeningens markering på Fløyen i Bergen i dag.

Foto: Stian Sørum Røkenes / NRK

- Uvurderlig innsats

– Å kjenne kriteriene som gir mistanke om arvelig brystkreft kan også berolige de som bekymrer seg unødig, skriver Kreftforeningen på sine nettsider.

– Haukeland har en enorm kompetanse på kreft og brystkreft. Men brystkreft er en kvinnesykdom. De har ikke har førsteprioritet i medisinen, så den innsatsen som har vært gjort fra Kreftforeningen med Rosa sløyfe-aksjonen har vært uvurderlig for at de klarer å redde så mange av oss som får brystkreft, sier Miljeteig.

Oddny Miljeteig holder tale på Rosa sløyfe-aksjon i Bergen

Oddny Miljeteig taler på Fløyen i Bergen, i forbindelse med aksjonstart for årets Rosa Sløyfe-aksjon.

Foto: Stian Sørum Røkenes / NRK