Hopp til innhold

Oddekalv: – Vi har anmeldt oppdretterne

Store mengder oppdrettsfisk rømte under ekstremværet «Nina». – Anleggene skulle tåle dette ifølge loven, sier Kurt Oddekalv i Norges Miljøvernforbund. Nå har han anmeldt oppdretterne til politiet.

Lakserømming i Hordaland

FISKER OPPDRETTSFISK: Sportsfiskere har fått løyve til å fiske den rømte oppdrettslaksen etter 'Nina'. Torfinn Eide håver inn garn fulle av laks, og kan få betalt inntil 200 kroner for hver av dem.

Foto: nrk

Rundt 100 000 laks og ørret skal ha rømt fra oppdrettsanleggene i Nordhordland, etter at ekstremværet «Nina» herjet på Vestlandet.

– Vi har anmeldt fire oppdrettsanlegg i Hordaland. Anleggene deres har ikke holdt standarden de skal etter regelverket, sier Kurt Oddekalv i Norges Miljøvernforbund.

– Det har ført til at uhorvelige mengder fisk har rømt.

Les også: Torfinn fisker oppdrettslaks med garn etter «Nina»

Kjettingene røk

Anleggene skal være dimensjonert til å tåle såkalte 50-års stormer. Derfor skulle ikke uværet «Nina» fått så store konsekvenser, mener Oddekalv.

Ved Fyllingsnes Fisk alene, rømte 50.000 laks.

Det viste seg at toppkjettingene brukt i fortøyning var av for dårlig kvalitet. Kjettinger som skulle tåle 70 tonn, tålte bare 25 tonn under testing.

Oppdretteren ønsker nå strengere kontroll av ustyret som bransjen er helt avhengig av.

– Disse anleggene har en egenkontroll som skal holde i en storm av den klassen vi hadde i Bergen for vel en uke siden, sier Oddekalv.

Kurt oddekalv

KREVER KONSEKVENSER: Kurt Oddekalv har i dag levert anmeldelser på fire oppdrettsanlegg i Hordaland.

Foto: Allan Klo

Undersøker skadene

De fire selskapene er Eide Fjordbruk med datterselskap Fyllingsnes Fisk, Engesund Fiskeoppdrett og Sjøtroll Havbruk.

Daglig leder i Eide Fjordbruk, Knut Frode Eide, sier han ikke vil kommentere anmeldelsen før han har gått igjennom den grundig. Samtidig sier han at anleggene deres har vært godkjent og oppfylte kravene.

Svein Eivind Gilje i Engesund fiskeoppdrett tilbakeviser alle påstander om at anleggene deres ikke har hatt god nok standard.

– Våre anlegg ble ikke skadet under stormen. Men drivgods kan ha revet hull i notene, slik at fisk har rømt, sier Gilje.

– Det er svært beklagelig. Vi jobber hardt for å finne ut av hvordan det kunne skje, sammen med Fiskeridirektoratet, sertifisører og dykkere.

Det har ikke lykkes NRK å komme i kontakt med Sjøtroll Havbruk.

– Løsningen er enkel

Oddekalv mener anleggene må oppleve at rømningen får konsekvenser.

– De må få høye bøter når det rømmer fisk, slik at det lønner seg for dem å gå over til lukkede anlegg. Tette anlegg kan ikke fisken rømme fra, sier Oddekalv.

– Det er den eneste løsningen.