Nytt datasenter kan varme opp en hel by

En næringspark i Hordaland legger nå til rette for å plassere et datasenter midt i hjerte av bygden. – Senteret kan varme opp byer med opptil 18.000 innbyggere, sier utviklingsdirektør.

datasenter i Os

ILLUSTRASJON: Slik kan den nye næringslivsparken, med datasenteret i midten, se ut. Svømmebasseng og idrettspark, samt næringslivsbygg vil være plassert nært senteret, da disse krever mye strøm.

Foto: Snøhetta/Miris Eiendom

Datasentre er bygninger som er designet for å huse mangfoldige datamaskiner for produksjon- og datalagring. Disse er som oftest plassert utenfor bykjernen, fordi de bråker og tar stor plass.

Miris Eiendom har utviklet et datasenter som skal plasseres midt i bykjernen. Dette vurderer Lyseparken næringspark i Os kommune i Hordaland å ta i bruk. Planen er at det skal plasseres i sentrum av næringslivsbygg, boliger og idrettsparker, slik at det kan produsere strøm til nærliggende bygg.

– På denne måten kan vi utnytte varmen fra datasentrene mer effektivt. Dette vil kunne varme opp byer med opptil 18.000 innbyggere.

Det sier utviklingsdirektør i Lyseparken, Fredrik Seliussen.

Illustrasjon av et datasenter

DATALAGRING: Slik kan et datasenter se ut. Det er bygninger designet for å huse mange datamaskiner til produksjon- og datalagring.

Foto: Snøhetta/Miris Eiendom

Kan gi strøm til en hel bygd

I vinter ble det klart at regjeringen fjernet eiendomsskatt på produksjonsutstyr- og installasjoner – maskinskatten – og reduksjon av elavgiften for å trekke flere globale datasentre til Norge.

– Dette er en bransje i enorm vekst. Rett og slett for at du og jeg bruker data stadig mer hver dag, uttalte næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til NRK den gang.

Fredrik Seliussen, Utviklingsdirektør i Lyseparken

INNEN 2018: Direktøren for Lyseparken næringslivs park håper at planene for datasenteret kan være godkjent innen 2018.

Direktøren for Lyseparken håper at planene for datasenteret kan være godkjent i løpet av 2018. I så tilfelle vil parken kunne gi strøm til nærmere hele Os bygd, med et innbyggertall på 20.000.

– Dette er en måte å gjøre et datasenter til en fordel, heller enn en ulempe. Vi tenker helhetlig, vi deler ikke opp datasenteret, men ser på hvordan vi kan gjøre det til en del av byen, sier Seliussen.

Tett på befolkningen

Planene for datasenteret er nå bare skisser på et ark. På sikt håper utviklerne at Os skal bli det nye energipositive senteret i Bergen.

Prosjektet er utviklet av eiendomsutviklerselskapet Miris i samarbeid med arkitektselskapet Snøhetta. Ifølge daglig leder i Miris, Jan Gunnar Mathisen, er ideen bak et slikt senter nødvendig for fremtidens samfunnsutvikling. Målet er å gjøre slike sentre tilgjengelig for folk flest.

Jan Gunnar Mathisen

DAGLIG LEDER: Jan Gunnar Mathisen er daglig leder i Miris.

Foto: NRK

– I fremtiden vil det bli større behov for små datasentre tett på befolkningen. For eksempel selvkjørende biler er avhengig av å ha datasenter i nærheten for å ta det riktige beslutningen, sier han.

Sjeføkonom i IKT Norge Roger Schjerva uttalte i fjor at det er stort potensial for slike datasentre i Norge.

– Det ser ut til at slike sentre tiltrekker seg andre arbeidsplasser og næringer som ligger tett opp til datasenteret i kompetanse.

Datasenter i Os, tegnet av Snøhetta

DATASENTER: Slik kan datasenteret bli seendes ut.

Foto: Snøhetta/Miris Eiendom