Hopp til innhold

Nye dramatiske kutt i Bergens Tidende

Norges største regionsavis må gjennom ytterligere kutt på grunn av sviktende økonomi. Nå må avisen kvitte seg med inntil 30 redaksjonelle medarbeidere.

Øyulf Hjertenes

TØFF START: Øyulf Hjertenes tok over som sjefredaktør i BT for halvannen måned siden.

Foto: Charlotte Haarvik Sanden / NRK

– Dette er en tung dag for alle i BT, sier sjefredaktør Øyulf Hjertenes til NRK.

Avisen må redusere kostnadene med 30 millioner kroner neste år, noe som utgjør 25 til 30 årsverk.

– Annonseinntektene har falt mer i år enn vi hadde sett for oss. Prognosene for neste år tilsier fortsatt fall, derfor er dette nødvendig for at BT skal være et bærekraftig mediehus, sier Hjertenes.

Didrik Munch

HAR IKKE GITT OPP: Schibsted-konsernsjef Didrik Munch tror avisene skal komme seg gjennom krisen.

Håper å unngå oppsigelser

Avisen håper å gjennomføre den foreløpig siste av mange kuttrunder gjennom frivillig avgang. Ledelsen håper frivillige ordninger som sluttpakker og utdanningsstøtte skal gjøre at avisen unngår å gå til oppsigelser.

– En blytung dag for BT. Dette er først og fremst et resultat av at bransjen er i alvorlig trøbbel, sier klubbleder Dag Idar Tryggestad til bt.no.

Konsernsjef i Schibsted, Didrik Munch, utelukker ikke at flere av regionavisene må gjennom nye kuttrunder. Han er likevel trygg på at avisene har en fremtid.

– Vi ser at folk er villige til å betale for god journalistikk også digitalt. Nå står vi midt oppe i en transformasjon som vi må gjennom før vi ser en vekst igjen, sier Munch til NRK.

Bergens Tidende i Krinkelkroken

SLITER: Nedgang i annonseinntektene skaper store problemer for avisene, til tross for vekst i antall digitale kunder.

Foto: André Marton Pedersen

– Må se hva vi skal gi slipp på

Redaktør Hjertenes sier at avisen fortsatt skal prioritere undersøkende journalistikk og vil opprettholde målet om å være størst og best på nyheter i Bergen og Hordaland.

– Vi vil nå sette i gang et arbeid for å finne ut hvordan vi skal løse det oppdraget, samt hva vi skal gi slipp på, sier Hjertenes.

For to uker siden besluttet avisen å legge ned sin boligsatsning på nett, «Bonansa», et nettmagasin som Hjertenes selv hadde idéen til.

Fjerde kuttrunde siden 2008

Avisen ligger dermed an til å miste mellom 40 og 50 ansatte i løpet av ett år.

I november i fjor vedtok styret å kutte rundt 20 stillinger for å få nedkostnadene. Daværende sjefredaktør Gard Steiro sa da at ledelsen ønsket å effektivisere produksjonen av papiravisen, men uten at det journalistiske produktet skulle lide.

Også i 2012 og 2008 måtte avisen gjennom tøffe kutt for å redusere kostnadene.

Hjertenes selv tiltrådte som sjefredaktør i avisen for bare halvannen måned siden. For to uker siden la han ned sitt eget hjertebarn, bolignettstedet «Bonansa». I dag måtte han fortelle redaksjonen om enda en kuttrunde.

– Hvordan er det å få dette i fanget mer eller mindre umiddelbart?

– Det er ikke noe kjekt, og jeg skulle virkelig ønske det var annerledes. Men jeg var klar over at vi ville komme til et punkt hvor dette var nødvendig, selv om det nok kom litt tidligere enn jeg hadde sett for meg, sier sjefredaktøren.