Ny verdensrekord for Statsraad Lehmkuhl

Aldri før har et seilskip seilt så langt på så kort tid som det Statsraad Lehmkuhl gjorde natt til mandag.

Statsraad Lehmkulh

REKORDSKIP: Statsraad Lehmkuhl har etter alt å dømme slått sin egen verdensrekord. Her fra The Tall Ships Races på etappen Antwerpen-Lisboa 2016.

Foto: Haakon Vatle

Seilskipet seilte 1556 nautiske mil på 124 timer. Det er etter alt å dømme ny verdensrekord. Seilskipet har under perioden holdt en snittfart på over 12,5 knop.

– Det er først og fremst en utrolig bragd at vi klarte å seile så langt på så kort tid, på denne tiden av året, sier kaptein Marcus Seidl, på satellittelefon fra Atlanterhavet, til NRK.

– Det er i min tid helt unikt. Det er verdensrekord når man sammenligner med alle tidligere målinger, sier Seidl.

Rekordseilingen er nå rapportert til Sail Training International, som skal godkjenne om det er verdensrekord.

– Har ikke vært med på lignende

Den erfarne kapteinen forteller at han ikke kan huske å ha vært på med på en lignende seilas.

– Det har vært helt ekstraordinært, etter 30 år ombord har jeg aldri opplevd en tilsvarende seilas. Og å se entusiasmen og motivasjonen til mannskapet ombord, har vært eventyrlig, sier Seidl.

Han tror det er en kombinasjon av litt flaks, gode forhold og et dyktig mannskap som gjorde at Statsraad Lehmkuhl seilte rekordfort.

Slo egen rekord

Den nye rekordseilasen kom omtrent samtidig som Statsraad Lehmkuhl mottok prisen Boston Teapot Trophy, for å ha seilt den lengste distansen, 1263 nautiske mil, på 124 timer i 2016. Prisen ble delt ut under den årlige internasjonale Tall Ships konferansen.

– Dette runder av et eventyrlig år for Statsraaden. Og det gjør opplevelsen ekstra fantastisk at vi fikk vite at vi lå an til å slå vår egen rekord, mens vi mottok pris for den nåværende rekorden, sier direktør Haakon Vatle i Stiftelsen Seilskipet Statsraad Lehmkuhl, til NRK.

mannskap

RIGGER: 80 kadetter fra Sjøkrigsskolen er med på seilasen, og hjelper til med stort og småll.

Foto: Haakon Vatle / Privat

Seilskipet er for tiden i Atlanterhavet, på den årlige kadetturen der 80 kadetter fra Sjøkrigsskolen er med. I tillegg er 20 personer fra det ordinære mannskapet med.

– Vi er utrolig stolte over mannskapet og kadettene. Ungdommene er med å styre skipet, og rekorden hadde vi ikke klart uten dem, sier Vatle.

Til Bergen før jul

Mannskapet og kadettene seilte fra Bergen i september, og er nå på vei mot Irland på returen fra Norfolk i USA. 10. desember er skipet tilbake i Bergen.

– Det er klart vi skal gjøre skikkelig stas på dem når de kommer. Da tenner vi juletremasten og kadettene synger i mastene, sier Vatle.