NRK Meny
Normal

Ny turisttrend utfordrer hotellene

Private utleiere gjør store penger på å leie ut hus og leiligheter til turister. – Tilbudet i Bergen er større enn det største hotellet i byen, sier turistsjef Ole Warberg.

Nederlandsk familie bor godt i Norge for 1500 kroner natten. Stadig flere nordmenn åpner hjemmet sitt for å tjene penger på tilreisende turister.

BILLIG FERIE: Joke van Schaik og hennes familie fant privat overnattingssted på internett før de dro til Norge. Stadig flere private utleiere tilbyr nå husvære i feriene.

I et hvitt trehus på Bolstadøyri i Voss kommune overnatter hele familien van Schaik i et fullt utstyrt norsk hus for bare 1500 kroner døgnet.

– Her har vi alle muligheter

Huset fant de på nettstedet Airbnb, en av flere boligbaser på nett hvor reisende kan leie overnattingssted rundt om i verden gjennom private utleiere.

Joke van Schaik er strålende fornøyd med huset de fant.

Ole Warberg

IKKE BEKYMRET: Ole Warberg mener tilbudet er et fint supplement til hotellene, men frykter ikke at bransjen får problemer.

Foto: Espen Hatlestad / NRK

– Her kan vi spise når vi vil, ute eller inne, samt lage vår egen mat. Vi har alle muligheter her, sier den nederlandske familiemoren.

Møtt med skepsis

En av de som leier ut rom på nettstedet, er bergenseren Hanna Husebø. Hun er blitt møtt med mye skepsis i vennegjengen, men har så langt kun gode erfaringer.

– Jeg har ikke et vondt ord å si om noen av gjestene mine. Kanskje er jeg naiv, men hittil har det gått veldig fint, sier hun.

Bare i Bergen er det nå godt over 500 private overnattingssteder tilgjengelige på nettstedet, og tilbudet er i stadig vekst. Tilsammen utgjør det per nå flere sengeplasser enn byens største hotell.

Tror på fortsatt hotellvekst

Samtidig er det planlagt 3000 nye hotellsenger i byen. Turistsjef Ole Warberg er likevel ikke bekymret for at norske hoteller er i ferd med å gå på en solid smell.

– Vi ser en ganske stor vekst både i Bergen og resten av landet innen tradisjonell overnatting. Dette tilbudet er en god tilvekst, men mange vil nok ønske å bo tradisjonelt på kommersielle hoteller også i fremtiden, mener turistsjefen.

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås