Hopp til innhold

Rekordår i sjømatbransjen: Norge har aldri tjent flere milliarder på eksport av fisk

Norge sender sjømat utenlands for 94 milliarder kroner i 2017. – Tidenes år, konstaterer Norges sjømatråd.

Statsminister på valgkamp.

EKSPORTSUKSESS: Statsminister Erna Solberg la turen innom Bremnes Seashore og bivånet «Salma»-laks-pakking da hun besøkte Knut Arild Hareide på Bømlo i valgkampen i høst. Da var lakseprisene på vei ned, mens produksjonskostnadene har økt med rundt 20 prosent siden 2015. – Det er en vanvittig økning, og mye av dette knyttet til lakselus, sier Piotr C. Wingaard i Biomega Group.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Norge selger fisk og andre sjødyr til andre land for omtrent 94 milliarder kroner i 2017. Det er ny rekord.

Lakseeksporten utgjør en stor del av totaltallet.

– Det har vært et fantastisk år. Lakseprisen er litt lavere, men fordi vi har eksportert mer i år enn i fjor, blir 2017 det beste sjømatåret gjennom tidene i Norge, sier markeds- og investeringssjef i lakseoppdrettsselskapet Biomega Group, Piotr C. Wingaard.

94 milliarder kroner er for eksempel 258 millioner kroner dagen, eller 2989 kroner i sekundet. Det tilsvarer nær to norske forsvarsbudsjetter, og 47 ganger prisen på Neymar, verdens dyreste fotballspiller.

– Dette blir tidenes år, konstaterer Dag Sørli, pressekontakt i Norges sjømatråd.

Straffes for fjorårets høye priser

Tallene er ikke offisielt klare før 8. januar. Men sjømatanalytiker Paul Aandahl i Norges sjømatråd har på forespørsel på NRK sett på ukesstatistikkene og forventningene til desember. Han konkluderer med at summen ender på rundt 94 milliarder kroner, en økning på ca. 2,5 prosent fra i fjor.

– Tallene skal kvalitetssikres, men rekord blir det, ja, fastslår Aandahl.

Tidligere i år drømte sjømatnæringen om hundre milliarder. Det setter imidlertid svake september- og desembertall en stopper for. Dessuten sliter lakseeksportørene fortsatt med ettervirkningene av høye salgspriser mot slutten av 2016 og begynnelsen av 2017.

Paul Aandahl i Norges sjømatråd

Paul Aandahl i Norges sjømatråd

Foto: Marius Fiskum

Fordi Norge fikk bra betalt for laksen da, økte prisene til forbrukerne i store markeder som Tyskland, Frankrike og Storbritannia utover i 2017.

Det førte igjen til at importørene i disse markedene la inn færre bestillinger enn de ellers ville ha gjort mot slutten av året.

Likevel øker eksportvolumet med rundt seks prosent, til 2,6 millioner tonn, ifølge Aandahls kalkyler. Selv om Biomega Group rapporterer om økt volum, er det i hovedsak villfisken, og særlig silden og torsken, som kan ta æren for veksten totalt sett.

– Totalt øker volumet av villfiskeksporten med rundt elleve prosent. For oppdrettsfisken er volumet omtrent som i fjor, sier sjømatanalytikeren.

– Må vente til 2019 på hundre milliarder

I fjor førte høye priser til en økning på hele 23 prosent, til 91,6 milliarder kroner. Disse prisene har altså medvirket til svakere eksporttall mot slutten av 2017.

– Det har særlig gått utover salget av fryst filet og røykelaks. Men vi ser nå at den lavere prisen i høst gir økt konsum av fersk laks i de fleste markeder. Konsumet av fryst og røykt laks vil etter hvert også øke, spår Aandahl.

Han vil ikke spekulere i om hundremilliardersgrensen passeres neste år. Piotr C. Wingaard i Biomega Group tror man må vente.

– I 2018 kommer vi til å produsere mer laks enn i år, men trolig vil verdien på det vi eksporterer bli noe lavere. Jeg tror muligens vi må vente til 2019 på å nå hundremilliardersmerket, sier han.