NRK Meny
Normal

– Kampen hans kan endre norsk politi

Varsleren i Monika-saken hedres med ærespris av sine egne. – Vi er stolte, og vil vise at vi står sammen med ham, sier Politiets Fellesforbund i Hordaland.

Robin Schaefer

PRISDRYSS: Robin Schaefer har de siste dagene fått både Fritt Ord-prisen og ærespris fra Politiets Fellesforbund Hordaland.

Foto: Helge Skodvin

Robin Schaefer er tildelt Politiets Fellesforbund i Hordalands ærespris. Hans innsats og pågangsmot for å få saken til Monika Sviglinskaja (8) gjenopptatt, er bakgrunnen for den helt unike prisen fra egne rekker i politiet.

– Dette er første gangen vi deler ut en slik pris, forteller lokallagsleder Kjetil Rekdal.

Et enstemmig styre skriver i begrunnelsen at de ønsket å hedre Schaefer «for å vise at vi står sammen med ham, og er stolte av innsatsen han har gjort for Monika, hennes mor og for en bedre kultur og ledelse for å lære av våre feil».

«På veien møtte han motstand og direkte motarbeidelse i vårt eget system. Motet og styrken som han viste, mangler sidestykke, og avdekket store mangler og feil i vår egen ledelse», heter det i begrunnelsen.

Styret mener at «kampen for gjenåpning av saken vil også være med å endre kultur, holdning og ledelse i fremtiden. Trolig ikke bare i Hordaland, men kanskje i hele det norske politiet»

– Han mottar den med ærbødighet

Schaefer var selv ikke til stede under årsmøtet i Hordalands-laget av Politiets Fellesforbund, som organiserer de fleste politibetjenter i Norge.

Dette er den andre prisen Schaefer får denne uken. Tirsdag ble det klart at Schaefer får Fritt Ords Pris i 2015, for sin innsats for å avdekke kritikkverdige forhold i norsk arbeidsliv.

– Han mottar denne prisen med samme ærbødighet og takknemlighet som han mottok nyheten om Fritt Ord-prisen, sier Schaefers advokat Jens-Ove Hagen.

Gleder seg over prisen

Schaefer har gitt ut bok, der han forteller om behandlingen han fikk fra ledelsen i politidistriktet da han tok opp saken.

Sjefredaktør i forlaget Vigmostad & Bjørke, Frode Molven, gleder seg over prisen til politivarsleren.

– Fagforeningen har vært en solid støttespiller for ham i denne prosessen. Det er veldig gledelig med denne prisen også, sier Molven.

– Kritiske røster må verdsettes

Politiets Fellesforbund i Hordaland vedtok på årsmøtet også en resolusjon der de gjentar mange av ønskene for politidistriktet de har kommet med i kjølvannet av Monika-saken.

Forbundet tar i sin resolusjon til orde for mer åpenhet, respekt og medbestemmelse, og at kritiske røster blir tatt på alvor og verdsettes.

«Varslingsinstituttet må ivaretas, og det må være rom for å gjøre feil. Feil vil også skje i fremtiden, men det er hvordan vi håndterer dem som er avgjørende for at polititjenesten blir bedre», skriver de.

ALT OM MONIKA-SAKEN: Monika (8) funnet død

Siste video

Distriktsnyheter fra Hordaland og Sogn og Fjordane
Erna Solberg med fremføring av "Nystemten" og Ketil Solvik-Olsen på tuba var en del av den offisielle åpningen av Bergens nye flyplass.
Se hele arbeidet med å fjerne flytedokken fra Foto/redigering: Tim Wassmo