Hopp til innhold

Ny forskning: Folk fikk endringer i kroppen av Sløvåg-gassen

For første gang er det påvist celleendringer i kroppen til personer som pustet inn gass etter Vest Tank-eksplosjonen.

Eksplosjon i Sløvåg

SMELL: Eksplosjonen i Sløvåg i mai 2007 forårsaket plager for naboer. Nå har forskere avdekket nye funn i blodcellene til dem som pustet inn luften etter ulykken.

Foto: Wilheim Benidtson / NRK

Kjemikalieeksplosjonen hos Vest Tank i Gulen ga endringer i blodcellene hos folk som jobbet nær anlegget. Det viser en ny forskning på helseundersøkelser gjort tidligere.

Det er ni år siden den store eksplosjonen ved Vest Tank-anlegget i Sløvåg. Ingen personer ble skadet i brannen, men i ettertid viste det seg å være ulovlige kjemikalier i tankene.

I lang tid har folk i området levd med usikkerhet om hva de pustet inn etter brannen - og hvordan det påvirket dem.

Rundt 200 naboer til Sløvåg-anlegget meldte fra om helseplager i lengre tid etter ulykken i mai 2007. Gasstanken forårsaket hodepine, oppkast, irritert hals og øyne.

Men ingen av prøveresultatene den gangen viste spor av kjemikalier.

I etterkant av eksplosjonen avslørte NRK Brennpunkt den lyssky internasjonale handelen med dårlig bensin.

Nye målinger

Ni år etter Sløvåg-ulykken gir helseprøvene som ble tatt den gangen, resultater for første gang.

Ved å studere Sløvåg-prøvene har forskere funnet en ny måte å spore hvordan kjemikalier påvirker menneskekroppen.

– Vi kan måle noe som ikke før var målbart. Sløvåg-undersøkelsen og de som stilte opp der, har gjort at det er mulig, sier professor Bjørn Tore Gjertsen.

forskere2

FORSKERE: Stipendiat André Sulen (til v.) og professor Bjørn Tore Gjertsen mener Sløvåg-prøvene kan være starten på en helt ny generasjon presisjonsmedisin.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

Ser ingen helseskader

Han leder utprøvingsenheten ved Haukeland universitetssykehus. Gjertsen er svært opprømt over det nye verktøyet de har utviklet ved hjelp av Sløvåg-testene.

– Vi kan rett og slett måle at de har gått rundt og pustet inn vond lukt. Det kan vi måle med blodprøvetester. Dette kan være begynnelsen på et nytt prøverepertoar for å kunne følge kjemisk påvirkning, sier Gjertsen.

Det er første gang forskere har funnet en kjemikaliepåvirkning i prøver etter ulykken. Den gode nyheten for Sløvåg-folket er at forskerne ikke ser noen helserisiko.

– Vi har sett små forandringer, og vi kan ikke knytte det til sykdom nå. Vi kan heller ikke knytte det til fremtidig sykdom, sier Gjertsen.

– De som har vært nær, har en ørliten forskjell i cellene sine, en helt spesiell profil, sier stipendiat André Sulen som har utviklet metoden basert på såkalt biosensorteknikk.

Vest Tank i Sløvåg

LANG RETTSSAK: Vest Tank-ulykken førte til en fire år lang rettssak, der styreleder og en rådgiver ble dømt til fengsel.

Foto: Ness, Kåre / SCANPIX

Ny generasjon medisin

Gjertsen mener det nye verktøyet som nå er utviklet, vil kunne brukes i arbeidsmedisin.

– Vi kan se konturene av en persontilpasset yrkesmedisin, der vi kan si noe om hvilke kjemikalier man er utsatt for og hvordan individet responderer på det. Det kan bli neste generasjons presisjonsmedisin, sier Gjertsen.

Se Brennpunkt-dokumentaren «Mitt skip er lastet med» fra 2008 her.