Ny fødselsrekord gir hodebry på KK

Aldri før har så mange barn blitt født på Kvinneklinikken i Bergen som i fjor. Slikt skaper utfordringer for de ansatte.

Fødselsrekord på KK i Bergen

LYKKELIG FØDSEL: Sofia Hava var en av 5259 barn som kom til verden på KK i fjor. Her ligger hun i armene til far Yoram Adriaanse, som her beundrer den nyfødte sammen med mor Charlotte Tysse Adriaanse og jordmor Therese Handal (til v.).

Foto: Katrine Sunde, Haukeland Universitetssjukehus

5259 barn kom til verden på Kvinneklinikken på Haukeland (KK) i løpet av 2015. Det er 167 flere enn året før. I snitt tar det mindre enn to timer mellom hver gang et barn kommer til verden.

Veksten tilsvarer tre barn mer hver uke. Men fødselsrekorden gjør det ikke bare enkelt for de ansatte på KK.

Juni-boom

– Kvinneklinikken er en så stor institusjon at vi ikke merker veksten fra dag til dag, men generelt har det vært litt flere fødsler gjennomsnittlig nesten hver dag, sier Trude Knag Johannesen, konstituert klinikkoverjordmor til NRK.

I juni i fjor satte man månedsrekord der 502 babyer kom til verden. Dette er det høyeste månedsantallet så lenge KK har ført aktiv statistikk.

Kvinneklinikken i Bergen

GAMLE LOKALER: Kvinneklinikken på Haukeland fyller 90 år den 22. februar i år.

Foto: Britt Kristin Ese / NRK

Slitne lokaler

– Hvilke andre utfordringer møter dere?

– Det kan være at vi tar imot fødende fra et større område, men vi har også fått flere ikke-etniske nordmenn som føder flere barn, sier Knag Johannesen.

Hun opplyser at den samme utviklingen har man også i andre norske byer.

– KK er et gammelt hus. Vi blir 90 år 22. februar og vi har ikke bygget en fødeinstitusjon for dagens behov. Vi har ikke de rom- og plassforholdene vi ønsker oss, selv om vi har nok fødestuer. Det handler om å gi god barselomsorg som fyller kravene i 2016, sier hun.

LES OGSÅ: Advares mot å føde i helgene: – Man kan jo ikke knipe igjen, akkurat

Fornøyde foreldre

Sofia Hava var en av 5259 barn som kom til verden på KK i fjor. Nærmere bestemt 10. juni.

– Vi fikk fantastisk service og er utrolig fornøyde. Det var helt perfekt selv om selve fødselen tok lang tid, sier far Yoram Adriaanse til NRK.

Han og moren Charlotte Tysse Adriaanse bor på Lonevåg og rapporterer at det går strålende med den lille jenten syv måneder etter fødselen.

– Jeg sitter med henne på fanget nå. Dette er vårt første barn, men vi jobber med saken for å få ett til, røper Yoram.

LES OGSÅ: Lar Kvinneklinikken ordne opp selv