Hopp til innhold

Ny bok: Politivoldssaken i Bergen er «Norges største forskningsskandale»

MEDIA CITY BERGEN (NRK): Forskerne hevdet bergenspolitiet utsatte mennesker for vold rundt 360 ganger i året. Nå mener forfattere av ny bok at forskningen var ren bløff.

Gunnar Nordhus og Edvard Vogt da de presenterte politivold-rapporten sin i 1981.

ANKLAGES FOR LØGN: Gunnar Nordhus (t.v.) og Edvard Vogt anklages for å ha snakket usant om samarbeid med leger og tannleger i Bergen på 1970-tallet.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB

Den rystet Norge i sin samtid. Ikke minst rystet den Bergen.

Voldsrapporten på mer enn 12.000 sider som Gunnar Nordhus og Edvard Vogt la frem i 1981, viste at bergenspolitiet var voldelige mot et stort antall personer i deres varetekt.

Minst en gang daglig, i snitt, ble et menneske slått eller sparket av bergenspolitiet, hevdet Nordhus og Vogt i rapporten.

Store deler av den juridiske eliten i Norge gikk etter hvert god for forskningen. Den førte til rettssaker, injuriesøksmål og dommer helt inn i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Saken preget offentligheten på store deler av 80- og 90-tallet, og har også ligget som et bakteppe for senere skandaler i bergenspolitiet, som «Monika-saken».

– Norgeshistoriens største forskningssvindel

Nå, nesten 40 år etter, mener de tre forfatterne Bjarne Kvam, Per Christian Magnus og Tom Kristensen å kunne dokumentere at rapporten som alle politivoldssakene hvilte på, var en bløff.

Tirsdag presenterer de boken «Politivoldsaken», med undertittelen «Norges største forskningsskandale», på en pressekonferanse i Media City Bergen.

– Politivoldssaken i Bergen har formet en hel generasjon radikalere i landet vårt. Denne boken mener jeg er en avsløring av norgeshistoriens største forskningssvindel, sier forfatter Magnus.

– Forskningen har systematisk presentert usannheter. Det er et mysterium hvorfor dette skjedde og hvordan det kunne skje. Det er mange løse tråder, sier Kvam.

Bokutgivelse for Politivoldsaken. Tom Kristensen, Per Christian Magnus og Bjarne Kvam

FORFATTERNE: Tom Kristensen (f.v.), Per Christian Magnus og Bjarne Kvam på bokslippet i Media City Bergen.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Politivoldsaken

Gunnar Nordhus og Edvard Vogt la frem sin rapport om politivold i Bergen i 1981. De hevdet at bergenspolitiet i stort omfang utsatte siktede personer for grov vold. Etter nesten 40 år hevder forfatterne av en ny bok at voldsrapporten var et falsum.

Mener forskerne snakket usant om legesamarbeid

Forfatterne bak den nye boken har blant annet undersøkt hvor Nordhus og Vogt fikk tilgang til pasientdataene fra.

Nordhus og Vogt hadde satt seg fore å snakke med alle medisinsk behandlede voldsofre i bergensområdet mellom 1. januar 1974 og 30. juni 1975.

Ifølge politivoldsrapporten hadde blant annet 61 privatpraktiserende leger og 125 tannleger sagt seg villige til å delta. Det tilsvarer nesten like mange leger og tannleger som sto oppført i telefonkatalogen med privat praksis i Bergen i 1973.

Forfatterne har spurt en rekke gjenlevende leger og tannleger som hadde privat praksis i Bergen på 1970-tallet. Ingen av dem husker å ha blitt spurt av Nordhus og Vogt om å delta i forskningsarbeidet.

De har heller ikke hørt om andre som samarbeidet med forskerne.

«Våre undersøkelser tegner et entydig bilde av at det Nordhus og Vogt skrev om legesamarbeid, ikke er sant», konkluderer Kvam, Magnus og Kristensen i boken.

Boken Politivoldsaken på bokslipp i Media City Bergen

NY BOK: Forfatterne av boken er tidligere BT-journalist Bjarne Kvam, tidligere NRK-journalist Per Christian Magnus og forfatter Tom Kristensen.

Foto: Jon Bolstad / NRK

– Visste ikke om forskning

Forfatterne trekker også frem at personell ved alle avdelinger på Haukeland sykehus ifølge forskningsrapporten samarbeidet med Nordhus og Vogt for å registrere voldsofre.

«Men da sykehusstyret iverksatte en intern undersøkelse høsten 1981, ble det avklart at flere avdelinger som Nordhus og Vogt hadde oppgitt, ikke hadde hatt noen befatning med dem», oppsummerer boken.

Flere leger ved sykehuset skal også ha reagert på at de i rapporten ble oppført som støttespillere, uten å ha blitt spurt på forhånd.

Forfatterne sier boken ikke er et forsøk på å renvaske bergenspolitiet, men konkluderer med at Nordhus og Vogt jobbet målbevisst for å «ramme politiet».

– Forklaringene om politivold har nok blitt til på flere ulike måter. Noen vitner har selv sagt at Nordhus diktet opp ting de ikke hadde sagt. Poenget vårt har vært å gripe tak i selve forskningen, og det er den vi stempler som svindel, sier Bjarne Kvam.

Boklansering av Politivoldsaken i Media City Bergen

MANGE FREMMØTTE: Politivoldssaken fra 80- og 90-tallet engasjerer fortsatt. Et hundretalls personer var møtt opp for å følge bokutgivelsen i Media City Bergen tirsdag.

Foto: Jon Bolstad / NRK

– Absurd og useriøst

Edvard Vogt døde i 2016. Familien har ikke bidratt til boken og har tidligere stilt seg kritiske til utgivelsen.

De ønsker ikke å stille til intervju, men Ivar Chelsom Vogt, ett av Vogts fire barn, uttaler seg til NRK på vegne av familien.

– Boken spekulerer i at forskerne hadde personlige grunner for å ramme politiet og at de hadde et ønske om berømmelse. I realiteten ble de hengt ut av pressen og informantene ble fengslet. Påstandene er så absurde at de ikke kan tas seriøst, sier Vogt.

– Ille berørt

Gunnar Nordhus sin advokat, Håkon Brækhus, fikk ikke boken til gjennomlesing før i dag.

I en pressemelding sier Brækhus at Nordhus ikke er i helsemessig stand til å ta til motmæle.

– Han er særlig ille berørt av at hans tidligere kolleger anklages for uredelighet etter sin død, sier Brækhus.

De mener boken velger ut informasjon og påstander som konsekvent setter Nordhus og hans kolleger i et dårlig lys. Og de stiller seg kritiske til at forfatterne ikke har påvist at politivold ikke har skjedd.

– Når man anklager noen for svindel, burde man kunne forvente at de kunne begrunne en annen konklusjon, sier Nordhus sin advokat.

Forfatter Per Christian Magnus har jobbet som journalist i NRK Hordaland.

Tema: Politivold.

SE «PÅ SPARKET»: Fra 8. oktober 1981.