NRK Meny
Normal

NVE: – Godt vær kan føre til femårsflom

Høye temperaturer fører til snøsmelting i fjellet. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) advarer mot økt fare for vårflom. Faren er størst i Sør-Norge.

Opoelva

FLOM: Odda sentrum fikk hard medfart i flommen sist høst. Stedet er nå utsatt på nytt.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Mye nedbør i vinter og den kalde våren gjør at det forsatt er unormalt mye snø i fjellet. Men det er ventet høye temperaturer på Vestlandet i løpet av de neste dagene, i enkelte områder kan temperaturen stiger opp mot 30 grader.

Varmt vær blir det også i høyden. Selv i tusen meters høyde kan det bli over 20 grader de neste dagene. Det gjør at snøen vil smelte og renne nedover elver og vassdrag.

Norges vassdrag og energidirektorat (NVE) går nå ut og varsler fem-års flom enkelte steder torsdag og fredag.

– Det har vært svært mye snø i fjellet i år. Nå når temperaturen stiger, vil snøen vil smelte og vannføringen vil stige fra middels flom opp til fem års flom, sier Ingeborg Kleivane Krøge, vakthavende hydrolog i NVE.

  • Følg med på flomvarslingen her

Aldri opplevd lignende

Flom

VANN: Det varme været vil føre til store mengder vann i Sør-Norge de neste dagene.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Snøsmeltingen i fjellet er rundt fem uker forsinket i forhold til normalen, men denne uken vil smeltingen pågå for fullt. Det er størst fare for flom i Sør-Norge.

– Den gode varmen gjør at flommen vil dra på litt og man vil få en god vårflom, sier Krøge.

Snømengden i nedslagsfeltet til de store elvene i fylket er i år uvanlig stor for årstiden.

– Det er en vår som vi aldri har opplevd maken til, vi har fortsatt mye snø i fjellet, selv om vi er inne i juli måned, sier Brigt Samdal, regionsjef i NVE Vest.

– Kan by på utfordringer

Ifølge NVE er værforholdene under snøsmeltingen avgjørende for hvordan vårflommen utvikler seg. Samdal sier situasjonen kan bli verre dersom vi i tillegg til høye temperaturer også får nedbør.

– Får vi mye snøsmelting kombinert med nedbør, så vil vi få flere utfordringer. Uregulerte vassdrag som Opo i Odda og Vossovassdraget er spesielt utsatt. Det er områder vi følger ekstra godt med på.

Samdal sier snøsmeltingen vil pågå langt utover juli og august. NVE er likevel ikke bekymret, men vil følge situasjonen tett.

– Elvene på Vestlandet er bygd slik at de vil tåle snøsmeltingen, sier Samdal til NRK.