NRK Meny
Normal

Norskeid lasteskip sank utenfor Vietnam 

Det bergenseide skipet «Bulk Jupiter» er gått ned utenfor Vietnam. 18 av mannskapet fra Filipinene er trolig omkommet mens en er funnet i live.

Bulk Jupiter

SANK UTENFOR VIETNAM: Bulk Jupiter hadde et mannskap på 19 og er eid av rederiet Gearbulk i Bergen.

Foto: Rederiet Gearbulk

Skipet forlot Kuantan i Malaysia 30. desember melder rederiet Gearbulk på sine nettsider. Det var lastet med 46.000 tonn bauksitt som skulle til Kina.

Til nå er to mennesker funnet omkommet og 16 er savnet. «Bulk Jupiter» hadde et mannskap på 19 fra Filippinene og var eid av det Bergens-baserte shippingselskapet Gearbulk, skriver Bergens Tidende.

– Det ble funnet en livbåt og en flåte 150 nautiske mil utenfor kysten av Vietnam som stammet fra «Bulk Jupiter» og da ble det satt i gang søk i området, sier styremedlem Ketil Systad Andreassen i Gearbulk til NRK.

En funnet i live

Skipets kokk er den eneste som er funnet i live etter forliset. Han ble berget av en taubåt fra den japanske kystvakten som kom til stedet.

Det var torsdag kveld skipet sendte ut nødsignaler. Det var da dårlig vær i området skipet befant seg i. Det dårlige været har også gjort letingen etter overlevende vanskelig.

– Det sank trolig som følge av den tunge lasten og de dårlige værforholdene, sier en talsmann for redningstjenesten i Vietnam.

Skipet bygget i 2006

«Bulk Jupiter» var en såkalt bulk carrier på 56.000 dødvekttonn. Skipet var bygget i 2006 og har vært eid av Gearbulk de fleste av disse årene. Skipet har gått i internasjonal bulkfart.

Det er satt inn både skip og helikopter i letingen etter overlevende, sier Ketil Systad Andreassen i Gearbulk.

Rederikontoret i Bergen blir hele tiden oppdatert om letingen av redningstjenesten i Vietnam. De har også bedt om hjelp fra redningssentralen i Sør-Norge i forbindelse med situasjonen som er oppstått.

– Vi fokuserer selvfølgelig nå på den redningsoperasjonen som pågår. I tillegg sørger vi for at de pårørende blir tatt vare på. Vi har etablert et familiesenter i Manila siden alle de 19 savnede er fra Filippinene. Vi har dessuten et eget team som tar seg av de familiene som ikke kommer seg inn til dette senteret.

Ønsker ikke å spekulere på årsaken til havariet

Rederiet har så langt ingen formening om hva som kan ha skjedd med skipet.

– Det er altfor tidlig. Vi fokuserer som sagt på å finne flere overlevende samtidig som vi tar vare på familiene. Det er det viktigste nå, sier Ketil Systad Andreassen.

Rederiet Gearbulk i Bergen

KONTORER I BERGEN: Rederiet Geabulk har adresse i Damsgårdsveien i Bergen.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås
NRK oppsummerer VM så langt.
Den internasjonale sykkelpresidenten Brian Cookson bommet på årstallet da han åpnet sykkel-VM i Bergen.