Hopp til innhold

Her er psykologens råd til norske par

Norske par er helt i Europa-toppen når det kommer til å være uenige. Les samlivsekspert Frode Thuens råd til hvordan få til en god krangel.

Samlivsekspert Frode Thuen

KAN VÆRE BRA: Det er bra at norske par krangler, trikset er å krangle på en god måte, mener psykologiprofessor Frode Thuen.

Foto: Sindre Helgheim / NRK

Norske par er helt på toppen når det gjelder krangling i hjemmet. Bare finnene krangler mer enn oss, viser en undersøkelse blant gifte, par og samboere i 22 land i Europa.

Vi vet fra før at norske par krangler mye.

Psykologiprofessor Frode Thuen

Det vi krangler mest om er husarbeid, viser undersøkelsen, som satte det opp mot økonomi og jobb.

Hele 81 prosent av alle som bor i parforhold i Norge har svart at de krangler med partneren om husarbeidet hjemme. Det viser undersøkelsen som nylig ble omtalt på forskning.no.

– Det er ikke overraskende at nordmenn er helt i toppen. Vi vet fra før at norske par krangler mye, sier Frode Thuen, professor i psykologi på Høgskolen i Bergen.

LES OGSÅ: Så mye bør par krangle

– Like roller gir mer krangling

Krangel

MYE KRANGLING: Norske par er helt på toppen når det gjelder krangling i hjemmet. Bare finnene krangler mer enn oss, viser en undersøkelse blant gifte, par og samboere i 22 land i Europa.

Foto: Monkey Business Images / Colourbox

Thuen er en av Norges fremste samlivseksperter og kjenner seg godt igjen i resultatene i undersøkelsen.

– Dette handler nok først og fremst om likestilling. De temaene som det krangles om, spesielt i Norge, er jo tema hvor norske kvinner har en mening.

Det var til sammenligning under 50 prosent som svarte at de kranglet om husarbeid i land som Frankrike, Spania, Portugal og Hellas.

Når det kommer til økonomi, svarer 71 prosent i Norge at de er uenige med den de bor sammen med. Snittet i Europa er på 55 prosent.

Likestilling og likere roller gir mer krangling, tror eksperten.

– Kommer man nedover i Europa med mindre likestilling, så er ofte kvinnene hjemmeværende og mannen jobber. Da blir det gjerne mindre krangling om for eksempel husarbeid eller økonomi, fordi det er klart avdelte ansvarsområder. Men i Norge er det noe både kvinner og menn tar del i, har en mening om og da blir det større muligheter for å krangle om, sier Thuen.

– Kan være bra å krangle

Undersøkelsen sier lite om hvordan kranglene foregår, påpeker Thue.

Frode Thuen ser i kamera

UNNGÅ ANKLAGER: – Hvis man blir lei seg, blir sint eller føler seg krenket, så bør man heller si det enn å komme med anklager, beskyldninger og kritikk av den andre, sier psykologiprofessor Frode Thuen

Foto: Sindre Helgheim / NRK

– Folk kan jo krangle på veldig mange forskjellige måter. Det kan være norske kvinner og menn krangler mer sivilisert og mindre aggressivt enn i andre land. Her svarer man jo bare på hvor ofte man er uenig.

Han mener det ikke er utelukkende negativt at norske par er «flinke» til å krangle.

– Det å undertrykke motsetninger og andre meninger er ikke bra. Men en grei krangel kan være bra for et forhold. Det som er viktig er at man ikke tar av, blir usaklig eller veldig aggressiv eller destruktiv.

LES OGSÅ: – Krangle heller om småting

Viktig å bli ferdig

Det høres gjerne enkelt sagt ut, men kanskje ikke så lett når man står midt i en krangel. Thuen har flere råd til norske par:

– Det viktige er at man klarer å ta konflikten ned etterpå.

Litt krangling er naturlig. Men om måten å krangle på blir veldig uforsonlig og destruktiv, da er man ute og kjøre.

Psykologiprofessor Frode Thuen

Et annet råd er å fortelle partneren hvordan man føler seg – i stedet for å bli revet med av følelsene.

– Hvis man blir lei seg, blir sint eller føler seg krenket, så bør man heller si det enn å komme med anklager, beskyldninger og kritikk av den andre. Å forholde seg til «her og nå» og sin egen opplevelse er et godt utgangspunkt for en konstruktiv krangel.

Samlivseksperten påpeker at man fort kommer inn i en ond sirkel når man krangler, der den enes reaksjon utløser en motreaksjon.

– Man spiller hverandre dårlig, for å bruke det uttrykket. Man får frem de dårlige Sidene hos hverandre. Det er det som skjer med krangler som blir veldig fiendtlige eller uforsonlige.

– Men det vi kanskje heller ønsker er at vi skal spille hverandre gode, at man heller får frem de gode sidene. Det går an å være uenig på en saklig måte.

Ender ofte som det begynner

Krangling

MEST OM HUSARBEID: Hele 81 prosent av alle som bor i parforhold i Norge har svart at de krangler med partneren om husarbeidet hjemme. Det viser undersøkelsen som nylig ble omtalt på forskning.no.

Foto: Colourbox

En krangel kan ofte ende som den begynner: Om det startet surt og aggressivt kan det også være slik det avsluttes.

Psykologiprofessoren tror mange først og fremst kan tenke over hvordan man legger frem «saken sin» overfor partneren.

– Men om den begynner mer som en bekymring, der man gjerne sier til partneren «jeg syns vi sliter med å bli enige om dette, hva skal vi gjøre for å slippe det».

– Da inviterer vi den andre inn for å bli enige med det. Da får vi gjerne en bedre krangel og diskusjon, sier Thuen.

Han understreker til slutt at alle krangler – og at ingen bør bekymre seg over det.

– Litt krangling er naturlig i alle parforhold. Men om måten å krangle på blir veldig uforsonlig og destruktiv, da er man ute og kjøre.

LES OGSÅ: Slik redder du forholdet i ferien