Norsk undertøy til finske soldater

Stor ordre til Janus-fabrikken i Bergen. Nå håper undertøysleverandøren også å få levere undertøy til pilotene i det norske jagerflyprosjektet F35.

Mikko Koivu i tjeneste for den finske hæren

SKAL HOLDE VARMEN: Finske soldater skal varmes av norsk undertøy fremover. Her den finske NHL-proffen Mikko Koivu, til vanlig ishockey-spiller for Minnesota Wild, da han gikk inn i hæren i fjor vår.

Foto: JUSSI NUKARI / Afp

Det finske forsvaret har totalt bestilt seks tusen plagg med undertøy fra fabrikken, som ligger på Espeland i Arna i Bergen.

– Ordren er en stor oppmuntring i kampen om å få levere undertøy til pilotene i det store jagerflyprosjektet F35 som Norge er del av, sier adm.dir. Arne Fonneland i Janusfabrikken til NRK.no.

Ull fra Janus

KJEMPER OM STORKONTRAKT: Ull fra Janus i Bergen kan bli bekledning for piloter i en rekke land.

Foto: NRK

Kan sikre drift i mange år

Undertøyet fra Bergen er akkurat det samme som nå vurderes for det store JSF F35-prosjektet, som Norge er en del av.

– Finnene har brukt lang tid på å teste ut vårt undertøy, etter at de for et år siden bestilt en mindre ordre for utprøving, sier Fonneland.

I 2008 ble Janusfabrikken tildelt NHO sin nyskapningspris for den såkalte JanusPro-kolleksjonen, som nå altså er gjenstand for vurdering til pilotene i det amerikanske jagerflyet Joint Strike Fighter (F35) . Dersom Janus lykkes med dette prosjektet, vil virksomheten på Espeland i Bergen være sikret i mange år.

– Positiv dialog

Norge har bestilt 56 av de nye jagerflyene fra Lokheed Martin i USA, fly som skal leveres fra 2016. I tillegg har ni andre land gjort bestillinger, senest Japan. Blant nasjoner som i fremtiden skal fly Joint Strike Fighter er Storbritannia, Canada, Australia, Israel, Nederland og Tyrkia.

Lokheed Martin har inngått avtale med et britisk firma for å utvikle den totale bekledningen til pilotene og mannskaper.

– Nå er vi i en svært positiv dialog med det britiske selskapet; de vil jobbe sammen med oss, og dette samarbeidet er eneste veien inn til kontrakt med Lokheed Martin.

– Flammehemmende helt uten bruk av kjemikalier og stoffer som ikke er helseskadelig for brukeren, tilvirkeren og miljøet, er det spesielle med denne kolleksjonen, sier Fonneland.

Trodde på «julegave»

Derfor skal disse plaggene være spesielt egnet for militært personell, ved at de verken kan antennes, smeltes eller påføre huden skade. I tillegg til at de selvfølgelig gir svært god beskyttelse mot kulde og varmespredning, ifølge Fonneland.

På Janusfabrikken er det nå neglbitende spenning i påvente av konklusjonen om innkjøp av undertøy til jagerflypilotene på JSF F35. Beslutningen har latt vente på seg.

På denne tiden fjor trodde innehaver Janne Solheim at avgjørelsen ville komme som en «julegave»:

Video 3ad7e71c-e62d-43df-afc4-73034eb98691.jpg

Avklaring i løpet av et halvt år

Men fortsatt venter ledelse og ansatte på en avklaring, som trolig vil komme i løpet av de neste seks månedene.

Fra før har Janus en kontrakt med det finske rikstrygdeverket og leverer i år 56000 ulldresser som deles ut til hver nyfødt finne.

– Vi ser det derfor slik at både Pekka og Toivo finner bergensk undertøy interessant, avslutter Arne Fonneland.