NRK Meny
Normal

Bergensskip får endelig forlate Jemen

Et norsk bulkskip som har ligget utenfor Jemen i over en måned, får endelig forlate det krigsherjede landet.

Bulkskipet Saturnus

Bulkskipet Saturnus fra bergensrederiet Seven Seas Carrier får endelig forlate jemenittisk farvann.

Foto: Seven Seas Carriers

Bulkskipet Saturnus tilhører bergensrederiet Seven Seas Carrier. Mandag denne uken kunne skipet endelig forlate jemenittisk farvann etter å ha ventet på å losse en last med hvete siden 7. april, skriver maritime.no.

– Det er vi veldig glad og lettet for, sier daglig leder Christian Sundt i Seven Seas Carrier til NRK.

Skipet teller et mannskap på 22 mann, alle fra India.

Kamper hindre skipet å legge til

Årsaken til at skipet ikke kunne legge til kai i havnebyen Hodeidah ved Rødehavet, var at det pågikk kamper like ved. Rederiet fikk klar beskjed fra saudi-ledede styrker om at hva som helst kunne skje hvis skipet la til kai. Samtidig hevdet befrakteren at situasjonen i havnen var normal og at skipet kunne legge til.

Men situasjonen var ikke normal ettersom havnen ble blokkert av et skip fra de saudi-ledede koalisjonsstyrkene, forteller Sundt.

– Vi har hatt kontakt med skipet hver dag, og de har heldigvis ikke merket mye til kampene.

Soldater gikk om bord

Men ved en anledning gikk også soldater om bord i skipet.

– Mannskapet måtte stille på dekk med hendene i været. Det var en belastning for dem, men utover det har det gått greit med dem, sier Sundt.

Han anslår at forsinkelsen har kostet rederiet over halvannen million kroner, og utelukker ikke at saken kan få et rettslig etterspill.

De saudi-ledede koalisjonsstyrkene gikk i april til krig mot Houthi-militsen i Jemen, og kampene i landet raser fortsatt.