Hopp til innhold

Norsk ordfører om Gdansk-drapet: – Han snakket varmt om viktige, liberale verdier

En uke etter at ordfører i Gdansk, Pawel Adamowicz, brutalt ble stukket ned, er byen fortsatt i sorg. I helgen ble han begravd, og blant de oppmøtte var Bergens ordfører Marte Mjøs Persen (Ap).

Begravelsen til ordføreren i Gdansk Pawel Adamowicz

STORT OPPMØTE: Bisettelsen fant sted i Mariakirken, en av verdens største mursteinskirker.

Foto: Wojtek Radwanski / AFP

Tusenvis av polakker sto i kø i Gdansk lørdag for å delta i begravelsen til den populære ordføreren Pawel Adamowicz.

Ordføreren ble forrige søndag knivstukket og drept på scenen under et større arrangement i byen.

Rundt 3500 mennesker fra hele Polen var ventet å delta i seremonien.

Blant disse var også Bergens ordfører Marte Mjøs Persen (Ap) på invitasjon fra vinner av Raftoprisen 2018, Adam Bodnar.

Marte Mjøs Persen

INVITERT: Bergens ordfører Marte Mjøs Persen (Ap).

Foto: Sølve Rydland / NRK

Persen forteller at Adamowicz var en ordfører som sto opp mot den autoritære utviklingen i Polen.

– Han snakket varmt om viktige, liberale verdier. Derfor var det viktig for meg å vise respekt for hans syn, og solidaritet til dem i Polen som våger å tenke annerledes og stå opp for sine rettigheter.

Laster Twitter-innhold

– Rørende at innbyggerne stiller opp

Bisettelsen fant sted i Mariakirken, som er en av verdens største mursteinskirker. Det er planlagt at båren skal bli værende i kirken på permanent basis.

Leder av Raftostiftelsen, Jostein Hole Kobbeltvedt, mener drapet viser at demokratiske prinsipper utfordres mye nærmere enn mange nordmenn tror.

– Mer bruk av hatretorikk vekker til live mørke krefter og konfliktlinjer. Vi ser det med Donald Trump, vi ser det i Ungarn, Polen og Italia. Norge er heldigvis et stykke unna, men vi må følge med på hva som skjer i nabolandene våre. Vi må være klar over at dette kan skje her også hvis vi ikke har politikere som passer på.

Adamowicz hadde vært ordfører i Gdansk i 20 år. Kobbeltvedt mener det er overraskende at norske medier ikke har viet drapet mer oppmerksomhet.

– Polen er nært, mange polakker bor i Norge og landet har vært et forbilde i EU for andre østeuropeiske land. Det er et tegn på hvor fort ting kan endre seg, hvis politikere spiller på folkets frykt for innvandring, klima eller minoriteter.

Frykt for hatretorikk

En 27 år gammel mann ble pågrepet på stedet. Mannen har sonet en fengselsdom for et bankran han hevder ikke å ha begått og gir det tidligere regjeringspartiet Borgerplattformen (PO) skylden for dette.

Gdansks ordfører gjennom mange år, Pawel Adamowicz, døde av skadene etter at han ble knivstukket under et veldedighetsarrangement.

DREPT: Gdansks ordfører gjennom mange år, Pawel Adamowicz, døde av skadene etter at han ble knivstukket under et veldedighetsarrangement.

Det skal være valg i Gdansk i løpet av året. Persen forteller at mange nå er bekymret for om en ny ordfører vil klare å føre Adamowicz sin arv videre.

– Jeg er 24 år gammel, og han har vært ordfører hele mitt liv. Hvert år så vi endringer i byen – investeringer, nye veier, kjøpesentre og kulturinstitusjoner, alt takket være ham, sa Tomasz Ceglinski til nyhetsbyrået AFP.

Stadig flere polakker mener drapsmannen ikke er den eneste som har skyld i saken, men at også forekomsten av netthat og polarisering mellom ulike politiske partier i landet bidrar til hatet som ligger bak.

– Nok menneskerettigheter til alle

Persen er ikke i tvil om at hatretorikk er utbredt i Polen. Hun forteller at mange er opptatt av at man skal kunne føre en liberal samtale også i Polen, uten å bli møtt med voldelig motstand.

– Det er nok menneskerettigheter til alle. I Bergen skal vi fortsatt være en åpen og inkluderende by. Vi må sørge for at forskjellene i byen vår ikke øker, men minker.