Normal

Hordaland er Norges nye klimagass-versting

Ingen andre fylker i landet slipper ut mer klimagasser enn Hordaland. Det viser nye tall fra Statistisk Sentralbyrå.

Statoil Mongstad

NORSK KLIMAGASS-VERSTING: Hordaland er fylket som topper utslippstatistikken. Her representert ved Statoil sitt anlegg på Mongstad.

Foto: Marit Hommedal / Scanpix

De nye fylkestallene gjelder for perioden 2009-2012, er fordelt på 13 utslippskilder og omfatter utslippene av karbondioksid (CO 2 ), metan (CH 4 ) og lystgass (N 2 O).

Resultatene viser at Hordaland var fylket som hadde de største utslippene i 2012. Hordaland hadde også sammen med Finnmark den største økningen i utslippene fra 2009 til 2012.

Økningen i Hordaland henger sammen med økte utslipp fra industri og energiforsyning. I Finnmark skyldes økningen økte utslipp fra olje- og gassvirksomhet.

Klimagassutslipp norske fylker 2009-2012

– Trist at utviklingen går gal vei

– Dette er ingen god nyhet å få på en mandag. Det sier Tom Sverre Tomren som er fylkestingsrepresentant for Miljøpartiet De Grønne i Hordaland.

Tom Sverre Tomren

BEDRØVET: Fylkespolitiker Tom Sverre Tomren fra Miljøpartiet De Grønne er lite glad for utviklingen.

Foto: Ingrid Hognaland / NRK

– Vi har jo satt oss som mål at vi skal reduere utslippene med 3,9 prosent hvert år frem til 2020. Det som er aller vært er at det har vært en økning i CO2-utslippene på 110.000 tonn. Utviklingen går stikk motsatt vei av det vi forsøker å få til som politikere. Her trengs det et mye strammere grep rundt miljøpolitikken.

– Hva tenker du om disse tallene?

– Nei, det er jo en katastrofe. Vi styrer mot avgrunnen nå. Vi merker alle klimaendringene rundt oss og vi vet hva slags konsekvenser det kommer til å få for oss i fremtiden.

Tomren mener at hver region, hver kommune og hvert fylke er nødt til å ta sin del av ansvaret. Det har Hordaland fylkeskommune så langt ikke klart, hevder han.

– Det handler slik jeg ser det om politikerne velgerne har valgt til å representere seg. Det vi nå trenger er en ordentlig dugnad for å berge miljøet.

Skylder på Mongstad

Mye av skylden har Statoil sitt anlegg på Mongstad. Dette er norges største utslippspunkt for CO2-gass. Tom Sverre Tomren mener det nå er på tide at det kommer en plan på bordet for å få avviklet gasskraftverket ved anlegget.

– Hele forutsetningen for å starte det gasskraftverket har jo falt. Forutsetningen var at utslippene skulle fullskalarenses. Den rødgrønne regjeringen kjørte den argumentasjonen for å starte elektrifiseringsprosjektet på Mongstad. Dette har nå falt bort. Rammene er endret så nå bør egentlig bør gasskraftverket avvikles, sier Tomren.

Vil ha mer satsing på elbiler

Veitrafikken øker også. På tross av økt sastsing på elbiler går utslippene opp.

– Det viser jo at satsingen på elbiler må forstsette i årene som kommer. Her er et potensiale til å redusere CO2-utslippene betydelig, sier Tom Sverre Tomren.