NRK Meny
Normal

Seier til Norge i skjebnekampen i EM

Norge spilte avgjørende plasseringskamp på hjemmebane i rugby-EM. Det endte med strålende spill og en overbevisende seier mot Kroatia.

Rugby-Em for kvinner

MÅTTE VINNE: Norge måtte vinne i første kamp for å unngå nedrykk i europeisk rugby-system. Her fra gårsdagens kamp mot Sveits.

Foto: Reuel Cataylo

Norge arrangerer denne helgen rugby-EM på hjemmebane på Fana stadion i Bergen. Tolv nasjoner er samlet i for europamesterskapet i 7er-rugby.

Etter en første dag med tre tap av tre mulige, kom Norge ikke videre til kvartfinalene. I dag må de i stedet spille cupspill om 9.-plassen, i et cupspill over to kamper.

Og den første kampen var svært viktig for det norske landslaget. Med tap i ville Norge bli blant de to dårligste lagene i turneringen, og rykket ned i det europeiske rugbysystemet, som består av tre divisjoner.

Men Norge leverte overbevisende spill og vant 17–0 mot Kroatia foran hjemmefansen på Fana stadion.

Kaptein leverte

Kaptein Kari Fykse Lie var en av Norges aller beste i dagens første kamp. 24-åringen fra Stord er tidligere Toppserien-spiller, med bakgrunn fra Sandviken. Nå har hun gått over til rugby og scoret to av Norges tre tries.

Kampens høydepunkt var da hun brøt et kroatisk angrep fire minutter ut i andre omgang. Hun fikk tak i ballen, og med et svært hull i kroatenes linjer kunne hun spurte nesten 50 meter helt alene inn til en try og fem poeng.

– Vi har hatt veldig fokus på det som vi følte vi gjorde bra i går i siste kamp: Å spre ballen ut og springe mye så Kroatia ble slitne. Det klarte vi ganske bra, sa en smilende blid Lie i et intervju under TV-sendingen etter kampen.

Norges andre poengsanker var Ingrid Hjulstad. Debutanten fikk punktere kampen med tredje try og 17-0-ledelse to minutt før slutt.

– Det var kjempedeilig. Jeg slo ballen i bakken to ganger bare for å være sikker på at jeg fikk poeng, sier hun.

Revansj mot Sveits

Nå møter Norge Sveits i den siste kampen om 9.-plassen. Det blir en kamp kun om ære, da Norge har sikret det viktigste: Å unngå tap i første kamp og dermed unngå nedrykk.

– Nå kan vi bare slappe av og ha det gøy. Det er ekstra gøy å få en omkamp mot et lag vi føler vi burde gjort det mye bedre mot i går, sier Lie.

Norge og Sveits var i samme gruppe, og i går tapte Norge skuffende 27–7 mot sveitserne.

Landslagstrener Scott Johnson var en ekstra blid mann etter kampen.

– Mye handlet om tro i dag. Det kan være vanskelig på hjemmebane, og man kan bli litt overnervøs. I dag måtte vi vinne dette, og du kan ikke be om mer enn det laget presterte her, sa han i intervju på TV-sendingen fra Fana stadion.

Slik var kampen

Vi fulgte den 7+2 minutter lange kampen direkte. Slik var den:

14.: Kampen er over. Norge vinner den viktige kampen mot Kroatia på Fana Stadion. Det blir 17–0. Dermed unngår Norge kamp om 11.-plassen, noe som ville betydd nedrykk i det europeiske rugbysystemet.

12.:Ingrid Hjulstad med ny try for Norge. Sveiper rundt på et slitent Kroatias høyreside og har klar bane til målsonen. 17–0 til Norge.

11.: Kapteinen og den tidligere Toppserien-spilleren i fotball med dagens andre try. Mari Beck setter sparket, Norge får to ekstrapoeng og leder nå 12–0.

11.: Kari Fykse Lie scorer en ny try for Norge. Hun bryter ballen fra Kroatia og kan løpe nesten 50 meter alene.

9.: Kroatia kommer inn i Norges målsone, men vi stopper en try. I stedet blir det en såkalt scrum, rett utenfor Norges målsone.

8.: Norge tar avspark til Kroatia i andre omgang. Kroatia må spille med seks spillere i to minutter, etter et gult kort på slutten av første omgang.

7.: Til pause leder Norge fremdeles 5–0. Nordmennene har hatt ballen mest, og stoppet Kroatias eneste seriøse angrep kontant.

4.: Norge scorer kampens første try, og leder 5–0. Det er kaptein Kari Fykse Lie som løper ballen inn.

2.: Norge har hatt ballen mest så langt i kampen, men har ikke klart å komme langt inn på Kroatias halvdel så langt.

0.: Kampen er i gang, og Norge kaprer ballen først.

Før kamp: Norge tapte alle sine tre kamper i gruppespillet: 0–22 mot Ukraina, 7–27 mot Sveits og 0–26 mot Romania.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik