NRK Meny
Normal

Monica Mæland gjorde Norge heldigitalt

Det digitale radionettet, DAB, er ferdig utbygget i Norge. Næringsminister Monica Mæland stod for åpningen av den siste senderen på Knappefjell i Bergen i dag.

DAB-nettet er nå ferdig utbygd. Næringsministeren fikk æren av å trykke på knappen.

BRUKTE FINGEREN: Næringsminister Monica Mæland setter i gang den siste DAB-senderen i Norge. Administrerende direktør Torbjørn Ødegård Teigen i Norkring er fødselshjelper.

DAB-nettet skal overta som fremtidens radionett i Norge, etter FM. I 2009 fikk alle i Norge tilgang til digitale TV-signaler. Nå følger radio etter. Knappefjell er den siste senderen i det ordinære DAB-nettet som blir satt i permanent drift.

Dermed er et nytt kapittel innen nasjonal infrastruktur avsluttet. Senderen ved Straumsgrend i Bergen skal i utgangspunktet gi digitalt radiotilbud til 3000 personer.

759 sendere over hele landet

DAB-senderen på Knappefjellet i Bergen

SISTE SENDER: Med senderen på Knappefjell i Bergen er DAB-nettet i Norge ferdig utbygget.

Foto: Jacob Greve / NRK

Telenor-eide Norkring har på to år bygd verdens mest omfattende kringkastingsnett for radio.

– Det nye DAB-nettet er levert til avtalt tid, kostnad og kvalitet slik Stortinget i sin tid bestilte det, sa næringsminister Monica Mæland da hun skrudde på DAB-sender nummer 759 i Norge.

– Norge er et foregangsland når det gjelder digitalisering av radiomediet. DAB-nettene i Norge er verdens mest omfattende, bygd i et land med vanskelig topografi. Med senderen på Knappefjell i drift er et nytt kapittel innen nasjonal infrastruktur avsluttet. Norge er blitt heldigitalt, sier næringsminister Monica Mæland.

Norkring har brukt to år på selve byggingen av DAB-nettet, planleggingen har tatt lengre tid.

– God ingeniørkunst, solid kunnskap hos medarbeiderne, god logistikk og stabile leverandører har gjort DAB-utbyggingen rask og effektiv, til tross for at vi har et utfordrende klima og topografi. I de mest hektiske periodene har vi satt i drift 100 sendere i kvartalet, sier Norkrings administrerende direktør Torbjørn Ødegård Teigen.

Prislapp: 1 milliard kroner

Prislappen på DAB-utbyggingen er 1 milliard norske kroner. 99,5 prosent av Norges befolkning har nå tilgang til DAB. Dette er kravet Stortinget har stilt.

– Fremover vil DAB-nettet testes og justeres slik at det blir en best mulig lytteropplevelse, sier Torbjørn Ødegård Teigen.

DAB-utbyggingen i norske tunneler er fortsatt ikke ferdig. Arbeidet pågår frem mot tidspunktet da FM-senderne skal slukkes. Det er Statens vegvesen som står for denne utbyggingen.

Monica Mæland og Torbjørn Ødegård Teigen

DET BLE LYD: Administrerende direktør Torbjørn Ødegård Teigen i Norkring og næringsminister Monica Mæland tester lytteforholdene.

Foto: Jacob Greve / NRK

Siste video

Distriktsnyheter fra Hordaland og Sogn og Fjordane
Erna Solberg med fremføring av "Nystemten" og Ketil Solvik-Olsen på tuba var en del av den offisielle åpningen av Bergens nye flyplass.
Se hele arbeidet med å fjerne flytedokken fra Foto/redigering: Tim Wassmo