NRK Meny
Normal

100-årige Laura: – Lev nøkternt og spis fisk!

I neste århundre kan det bli normalt for norske kvinner å leve til de er hundre år. Laura (100) har allerede funnet hemmeligheten.

Laura Amalie Hallheim og ordfører Marte Mjøs Persen

FIKK ORDFØRERBESØK: Laura Amalie Hallheim (til v.) fikk bergensordfører Marte Mjøs Persen på besøk da hun nylig fylte 100 år. Fortsatt bor Laura hjemme og lager sin egen middag hver dag. – Lev nøkternt og spis fisk, er rådet fra Laura.

Foto: Linda Lein, Bergen kommune

Statistisk sentralbyrå (SSB) forventer at snittalderen for kvinner i Norge vil passere den magiske hundregrensen i år 2120. Menns levealder vil ligge tre-fire år lavere.

Disse anslagene er realistiske og bygger på utviklingen siden 1950, som har gått i raskt tempo.

Er du mann, kan du i dag forvente å leve til du blir 80 år. For kvinner er tallet 84, viser ferske tall fra SSB.

Laster innhold, vennligst vent..

LES OGSÅ: Store forskjeller i levealder i Norge

Derfor lever vi lenger

Her er hovedgrunnene til at snittalderen øker:

  • Vi blir stadig friskere
  • Trener mer
  • Spiser sunnere
  • Får bedre behandling for sykdommer som kreft, hjerteinfarkt og hjerneslag
  • Rekordmange stumper røyken

Ved NTNU i Trondheim har man i flere år forsket på om trening har effekt på flere av de store helseproblemene som berører eldre.

En god indikasjon er antall 100-åringer i Norge. I 2005 hadde 521 personer her i landet fylt 100 år, ti år senere var tallet 886 (2015).

Jeg lager middag hver dag og spiser gjerne fisk, men helst ikke frossenfisk.

Laura Amalie Hallheim, 100 år

Sprek dame i hundre

Laura Amalie Hallheim fra Bergen fylte hundre år i november og bor fortsatt hjemme i sin egen leilighet. På bursdagen sin 2. november i fjor fikk hun brev fra kongen og ordføreren på kaffe- og snittebesøk. Formen er fortsatt fin.

– Min generasjon er vant til å leve sparsommelig og nøysomt. Jeg ble opplært til aldri å kaste mat. Jeg lager middag hver dag og spiser gjerne fisk, men helst ikke frossenfisk, sier damen som var 29 år da andre verdenskrig tok slutt.

Hun jobbet først i hatteforretning før hun utdannet seg som skredder. Nå bruker hun mye tid på sin store interesse: lokalhistorie.

– Jeg tror min familie har gode gener. Mange lever lenge og farfar ble 94. Men nei, jeg har ikke begynt å planlegge 110-årsdagen min ennå!

LES OGSÅ: Mona kan forvente å leve nesten 9 år lenger enn Siv Eline

LES OGSÅ: Forskere skal finne ut om trim for eldre hjelper

Eldretrim

FORSKER PÅ TRENING: Forskere på NTNU håper å finne resepten for hvordan dagens 70-75-åringer skal bli 100 år. Trening er et viktig parameter.

Foto: Colourbox

Nærmer oss Japan

Demograf Helge Brunborg er en av landets fremste eksperter på levealder og tilknyttet SSB. Han er ikke i tvil om at nordmenn i fremtiden kommer til å leve mye lenger enn i dag.

– Levealderen har økt i to hundre år og kommer trolig til å gjøre det i mange år framover, sier han.

Nordmenn er blant de femten landene i verden som har eldst befolkning. Japan har verdens eldste befolkning, der kvinner har en snittlevealder på nesten 87 år, mot 84 år i Norge.

– Du har tidligere uttalt at å fylle 100 år kan bli helt vanlig for norske kvinner. Står dette fortsatt ved lag?

– Det spørs hva som menes med vanlig. Det er nok langt frem til at halvparten av norske kvinner blir 100 år eller eldre, men at det blir mer vanlig å fylle 100 år illustreres av tallene ovenfor, sier Brunborg til NRK.

LES OGSÅ: Norske jordmødre: – Vi får ikke overvåket mor og barn godt nok under fødselen

Siste video

I minst 50 km/t kjører brøytebilen på en gangvei ved E39 som brukes som skolevei.
Programleder: Mariann Reikerås
Programleder: Mariann Reikerås