NRK Meny
Normal

Krever penger til ny E39 i Åsane nå

Tre Nordhordlands-ordførere og en brannsjef frykter at redningsetatene ikke kommer seg frem ved en mulig ny eksplosjons-katastrofe. I et brev til statsministeren uttrykker de «dyp uro» for at det ikke settes av penger til ny E39 gjennom Åsane i Bergen.

Eksplosjon i Sløvåg

FRYKT: I 2007 smalt det i Sløvåg i Gulen. Rett over fjorden ligger Statoil Mongstad. Hva hvis det skjer en katastrofe der? Kommer utrykningskjøretøyene seg frem på en smal og dårlig E39? spør tre Nordhordlands-ordførere og en brannsjef.

Foto: Svein Arild Vatsø

I neste uke legges Nasjonal Transportplan frem.

Heller ikke denne gangen ser det ut til at det blir satt av penger til europaveien mellom Vågsbotn i Åsane og Nordhordlandsbrua på Klauvaneset.

Nå krever ordførerne i Lindås, Meland og Radøy, brannsjefen i Lindås og Meland og en privatperson som representerer beboere langs E39 på Hylkje, at argumentene deres blir hørt.

De skriver til statsminister Erna Solberg at det frykter en katastrofe.

– Vi har ikke mer tid å miste. Vi må komme i gang, sier ordfører Astrid Aarhus Byrknes i Lindås.

– Veien har katastrofepotensial

Strekningen gjennom Åsane er både ulykkesutsatt og svært trafikkert. I brevet til statsministeren skriver de at 23 mennesker har mistet livet på strekningen siden 1980.

– Trafikken gjennom Åsane er dessuten økende, sier ordføreren.

Ordfører i Lindås Astrid Aarhus Byrknes

UROLIG: Vi vil få uttrykke dyp uro over at strekningen ikke prioriteres, er budskapet fra Lindås-ordfører Astrid Aarhus Byrknes (KrF).

Foto: Leif Rune Løland / NRK

Hvert døgn passerer 20.000 kjøretøy. 2.500 av disse er tungtransport, og det er tankbilene til og fra oljeraffineriet på Mongstad som skremmer mest.

Nærmere 30 fullastede, høyeksplosive tankbiler fra Mongstad passerer hver dag gjennom området. På en vei som til dels er under seks meter bred. Veien har et skade- og katastrofepotensial, skriver de i brevet.

I tillegg er ordførerne og brannsjefen bekymret for hvordan redningsetatene skal komme seg frem i rushtrafikken ved en eventuell katastrofe ved Mongstad-anlegget.

Det bruker eksplosjonsulykken i Sløvåg 23. mai 2007 som eksempel. Da rykket Bergen Brannvesen ut med sju brannbiler.

Kø E39 Hylkje

RUSHTID: Ordførere i Nordhordland er bekymret for hvordan utrykningskjøretøy skal komme seg frem gjennom Åsane til en eventuell katastrofe i Nordhordland.

Foto: 03030-tipser

Vil ha tunnel forbi Hylkje nå

En tunnel rundt Hylkje har vært planlagt siden Nordhordlandsbrua åpnet i 1994. I brevet til statsministeren ber de om at denne strekningen blir prioritert i de første årene av neste transportplan. De vil ha oppstartsmidler nå, slik at planleggingsarbeidet kan starte straks.

– Jeg har forventninger til at regjeringen ser at det er viktig å komme i gang og planlegge denne viktige strekningen, sier Astrid Aarhus Byrknes.

Laster kart, vennligst vent...