Nominasjonsdrama i Bergen. Trump-sympati ble trukket inn i kommunevalgkampen

Sittende gruppeleder ble kraftig utfordret, men etter en del dramatikk vant han kampen om topp-plassen. Utfordreren fikk krass kritikk for å støtte Donald Trump.

Chase Jordal

DRAMA: Det var mye drama under tirsdagens nominasjonskamp. Chase Alexander Jordal valgte først å trekke seg, før han ombestemte seg.

Foto: Valentina Baisotti / NRK

På tirsdagens nominasjonsmøte stilte to kandidater til førsteplassen: Ove-Sverre Bjørdal og utfordrer Chase Alexander Jordal.

Ove-Sverre Bjørdal vant nominasjonen med 64 av 91 stemmer, men ikke uten dramatikk. Jordal trakk seg nemlig først fra kandidaturet, men ombestemte seg kort tid etterpå.

– Det var mildt sagt et dramatisk møte og en hard debatt. Det er godt med litt konkurranse om plassene, sier Jordal.

– Trump inn i valgkampen i Bergen

Møtet åpnet med at Jordal fikk krass kritikk for det nominasjonskomiteens leder, Tore H. Joten, omtalte som et kupp. På årsmøtet i november kom det rundt 40 nye medlemmer, som var innmeldt i lokalpartiet i dagene før. De ferske medlemmene fikk stemt inn nye styremedlemmer i partiet.

Det var ikke bare Joten som kritiserte Jordal fra talerstolen. Også Aagot Monsen refset Jordal, blant annet for at han støtter USAs president Donald Trump.

– Han har et lederforhold i en nasjonal studentforening, FAKS (Foreningen For Alle Konservative Studenter). FAKS støtter Donald Trump. Vi minner om Trumps trakassering av kvinner, mobbing av funksjonshemmede, hans syn på pressen og på homofili.

Hun legger til:

– Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle diskutere Trump på et nominasjonsmøte i Bergen senterparti, men her gjelder det hvem våre listetopper heier på.

– Personangrep

På spørsmål om Jordal følte at kritikken var et personangrep mot ham, svarer han ja. Men han vil ikke utdype dette ytterligere. Han svarer imidlertid på kritikken angående årsmøtet.

– Til vanlig er det få på nominasjonsmøtene. Når det kommer veldig mange flere, og særlig mange unge, så er det sikkert litt uvant for den eldre garde. Nå er det langt ned til den første unge kandidaten, sier Jordal.

Ung stod mot eldre, og høyre mot venstre, i nominasjonskampen i Senterpartiet i Bergen. Den gjenvalgte førstekandidaten Bjørdal sier det er en del som har hatt behov for å reagere etter årsmøtet.

Ove Sverre Bjørdal

FØRSTEKANDIDAT: Ove-Sverre Bjørdal ble valgt som førstekandidat for Sp Bergen.

Foto: SØLVE RYDLAND

– Jeg håper at vi herfra kan få til en god forsoning i partiet. Jeg og flere med meg opplevde årsmøtet som et kupp.

Jordal mener grunnen til at det ble brukt sterke ord mot ham tirsdag er at han heller mer mot høyre i partiet.

– Alle partier har sine forskjellige leirer. Jeg er kanskje mer på høyre av Senterpartiet, mens Bergen har vært kjent som et lokallag som er mer mot venstre. Da kan jeg skjønne at det føles som at avstanden er veldig stor.

Da nominasjonsmøtet var ferdig var utfordreren Chase Alexander Jordal helt ute av listen til årets kommunevalg.