NRK Meny
Normal

Raser mot fotballkamper på valgdagen

Fotballforbundet får kraftig kritikk etter at de har satt opp to 1. divisjonskamper på valgdagen. – Historieløst, raser bergensordføreren.

Erik Huseklepp Brann

VALGETS KVALER: Brann-spillerne er tildelt 14. september som kampdag av Norges Fotballforbund. Hjemmekampen på Stadion kolliderer med valgdagen, noe flere sentrale bergenspolitikere reagerer på. Her Erik Huseklepp i duell med en Bærum-spiller i juni.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Trude Drevland

KRITISK: Ordfører Trude Drevland.

Foto: Kjetil Rydland / NRK

– Fotballforbundet må skjerpe seg kraftig. Valgdagen er en svært viktig dag. Historieløst at man i NFF ikke vet bedre, sier ordfører Trude Drevland (H) til Bergensavisen.

Drevland er leder av valgstyret i Bergen.

To kveldskamper

Følgende 1. divisjonskamper er satt opp på valgdagen 14. september klokken 19.00:

  • Brann – Fredrikstad
  • Sogndal – Nest-Sotra

Begge hjemmelagene kjemper i tabelltoppen, som gjør dem ekstra attraktive for publikum.

Idretten og samfunnslivet må gå videre uavhengig av valgdagen, og folk har muligheten til å forhåndsstemme.

Ynge Haavik, Fotballforbundet

NFF avviser kritikken

Yngve Haavik

FORSVARER NFF: Yngve Haavik, kommunikasjonssjef.

Foto: NFF

– Hva synes Norges Fotballforbund (NFF) om kritikken fra ordføreren?

– Vi er uenige i dette. Det er fra samfunnets side ikke lagt opp til at verken arbeidsliv eller det frivillige organisasjonslivet skal stoppe opp på valgdagen. Tvert imot, så har myndighetene lagt forholdene godt til rette for at folk som ønsker det eller har behov for det kan forhåndsstemme. Utviklingen viser vel at stadig flere benytter seg av den ordningen, sier kommunikasjonssjef Yngve Haavik i NFF til NRK.

Han mener dette i hovedsak ikke handler om toppfotball, men er en breddeidrettssak.

– Det spilles tusenvis av fotballkamper i barne- og ungdomsfotballen hver dag, i tillegg til trening og konkurranser i andre idretter. Det er ikke mulig for samfunnet å stoppe opp denne dagen. I de aller fleste tilfeller er det praktisk mulig å både stemme og dra på fotballkamp, enten som publikummer på toppkamp eller som en del av frivilligheten, sier Haavik.

Krever at kampene flyttes

Leder i Brann Bataljonen Roger Lillebøe-Hansen er overrasket over at NFF nok en gang setter opp seriekamp på valgdagen, noe forbundet også fikk kritikk for i 2009.

Tina Åsgård (SV) mener det er respektløst av NFF å legge kamper på valgdagen og er bekymret over valgdeltakelsen og krever at oppgjørene flyttes.

– I en travel hverdag er det ikke lett å rekke over jobb, valg og fotball. Det må ikke bli slik at tilpasningen til TV-kanalene bestemmer over valgdeltakelsen, sier Åsgård til BA.

SV-politikeren får støtte av professor Frank Aarebrot som mener man bør unngå å legge store idrettsarrangementer til valgdagen.

Brann: – Viktig at folk stemmer

Sportsklubben Brann understreker at de ikke har innflytelse over kampoppsettet.

– Vi er en del av NFF og forholder oss til det kampoppsettet vi får. Men jeg skjønner at spørsmålet blir stilt. Vi håper at folk planlegger dagen godt. Det er viktig at de stemmer, men også viktig at de kommer og støtter Brann på Stadion, sier daglig leder Vibeke Johannesen til NRK.

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås