NRK Meny
Normal

Nekter straffskyld for Os-drapet

Politiet er fortsatt ikke sikre på at rett mann er tatt for det brutale drapet på Hilda Feste (98) søndag. Mannen selv stiller seg uforstående til siktelsen.

Video Beboere i Gamleheimshagen rystet etter drap på 98-åring

SJOKK: Beboere i Gamleheimshagen er rystet etter drap på 98-åring.

42-åringen ble avhørt av politiet mandag ettermiddag og har nå fått oppnevnt forsvarer. Politiadvokat Asbjørn Onarheim ved Hordaland politidistrikt sier at mannen ble pågrepet for et annet forhold, men at politiet har funnet grunn til å undersøke ham opp mot drapssaken.

– Siktet etter undersøkelser

– Vi har foretatt undersøkelser som gjør at han formelt er siktet i saken. Forhåpentligvis vil etterforskningen vise om han har noe med dette å gjøre, sier Onarheim til NRK.no.

Politiadvokat Asbjørn Onarheim

IKKE SIKRE PÅ AT SAKEN ER LØST: Politiadvokat Asbjørn Onarheim er politiets pressetalsmann i saken.

Foto: Inger Åse Skage / NRK

Mannens forsvarer, advokat Carl-Christian Grythe-Hoff, var mandag i Oslo og hadde ved 17-tiden kun snakket med siktede på telefon. 42-åringen erkjenner ikke straffskyld.

– Jeg ønsker ikke å kommentere saken ytterligere før jeg har fått snakket med min klient ansikt til ansikt, sier Grythe-Hoff til NRK.no.

Pågrepet for husbråk

Ifølge Bergensavisen er 42-åringen straffedømt ti ganger tidligere, men ikke for alvorlige voldsforbrytelser. Mannen ble opprinnelig pågrepet etter en husbråk-episode som skal involvere familievold. Ifølge politiet var mannen aggressiv, ruset og skadet da han ble arrestert.

I politiets logg står dette forholdet oppført kl. 01.14 natt til mandag og blir omtalt på følgende måte: «En mann er pågrepet i forbindelse med et familieforhold. Vedkommende innsatt i arresten, fengslig forvaring.»

Tirsdag ble 42-åringen løslatt og sjekket ut av saken.

Drapsalarm i Os

SØKTE MED SPORHUNDER: Politiet undersøkte området rundt 98-åringens bolig natt til mandag.

Foto: Hanne Hagen Rotnes / NRK

Døde av store hodeskader

98 år gamle Hilde Feste ble funnet død av en hjemmehjelp i sin omsorgsbolig i Gamleheimshagen i Osøyro litt over klokken halv ti første nyttårsdag. Hjemmehjelpen skal ha observert en mann i 98-åringens leilighet kort tid tidligere.

– Det er ikke tvil om at det er et drap. Kvinnen ble funnet med hodeskader som ikke kan være påført på noen annen måte, sier politiadvokat Onarheim.

Politiet omtaler saken fortsatt som et drap med ukjent gjerningsmann på grunn av usikkerheten rundt siktedes befatning med saken. Av den grunn er politiet fortsatt svært interessert i tips i saken.

Etter det NRK.no har fått opplyst, skal det ikke være noen kjent relasjon mellom den drepte og mannen som nå er siktet i saken.

Andre beboere rystet

Gamleheimshagen på Os er et kombinert senter med dagtilbud for hjemmeboende eldre og 20 serviceboliger for eldre med omsorgsbehov. Flere av de øvrige beboerne ble svært rystet da de fikk vite om drapet mandag, og mange av dem fikk besøk av sine nærmeste for å bearbeide sjokket.

Ordfører i Os, Terje Søviknes

RYSTET: Ordføreren i Os kommune, Terje Søviknes.

Foto: Ketil Jordan / NRK

– Hele Os er veldig preget av det som har skjedd. Tankene våre går selvfølgelig til de etterlatte, sier ordfører Terje Søviknes til NRK.no.

Han leder kommunens krisearbeid og forteller at det er satt inn ekstra mannskaper på eldresenteret for å hjelpe de gamle med å håndtere hendelsen.

– Vår oppgave i denne situasjonen er å ivareta beboerne og trygge våre ansatte som har vært involvert, sier Søviknes.

Prest: – Svært tøft å få en slik beskjed

Kappelan Knut Ivar Askeland var den som måtte gi 98-åringens familie det tunge budskapet søndag kveld.

– Alle forstår sikkert at det er svært tøft å få en slik beskjed, sier Askeland til NRK.no.

Familien får nå hjelp av kirkens representanter og kommunens kriseteam.

– I denne situasjonen handler det for meg mest om å være tilstede og hjelpe så godt man kan som et medmenneske, sier Askeland.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås
Som ventet ble det omrokkeringer i Regjeringen i dag.
Slik ser det ut i våre nye lokaler.