NRK Meny
Normal

50-åringen skjøt Kay Ivar (25) i magen på under en meters avstand. Nå håper han på lavere straff

Kay Ivar Sommerchild (25) ble drept da han prøvde å beskytte kjæresten og hennes mor. – Det var aldri meningen å drepe, hevder den drapstiltalte 50-åringen.

Kay Ivar Sommerschild

SKUTT: Kay Ivar Sommerschild (25) ble skutt i magen da han prøvde å hindre 50-åringen i å skade eller drepe kjærestens mor.

Foto: Privat

Mannen ble i Bergen tingrett i januar dømt til 19 års fengsel for forsettlig drap på 25-åringen og drapsforsøk på både ekssamboeren og hennes datter. Nå håper han å få kortet straffen vesentlig ned, både i lengde og alvorlighetsgrad.

LES MER: Anker drapsdom og bytter forsvarer

– Situasjonen kom ut av kontroll

Advokat Øyvind Storrvik

NY FORSVARER: Tiltalte har nå advokat Øyvind Storrvik, kjent fra NOKAS-saken, som sin forsvarer.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– Jeg erkjenner ikke straffskyld for tiltalens punkt 1, straffelovens paragraf 233, men jeg sier meg skyldig i legemsbeskadigelse med døden til følge, sa 50-åringen da ankesaken startet i Gulating lagmannsrett mandag.

– Han forklarer at han hadde pistolen med for å true. Så oppstod det en situasjon som kom helt ut av kontroll fra hans side, og skuddet gikk av, sier 50-åringens forsvarer, advokat Øyvind Storrvik, til NRK.no.

25 år gamle Sommerschild ble skutt og drept i leiligheten til sin kjærestes mor om natten mandag 18. oktober 2010. Han og kjæresten ble tilkalt etter at 50-åringen hadde tatt seg inn i leiligheten til sin ekssamboer i Lyderhornslien i Bergen. Han var da bevæpnet med en ladd pistol.

50-åringen hadde også tatt med seg et elektrosjokkvåpen.

Lyderhornslien ved Loddefjord i Bergen

FANT PISTOLEN NEDENFOR: Politiet fant våpenet i noen busker nedenfor huset. Pistolen skal ha blitt kastet bort av tiltaltes ekssamboer.

Foto: Hommedal, Marit / Scanpix

Prøvde å rømme

Ifølge tiltalen skal mannen ha truet med å drepe sin ekssamboer. 50-åringen var ilagt besøksforbud og kjente ikke kvinnens nøyaktige adresse, men skal ha truet ekssamboerens søster til å vise vei. Fremme på adressen skal de to kvinnene ha klart å rømme, men ekssamboeren ble innhentet og truet tilbake til leiligheten.

Søsteren hadde i mellomtiden ringt politiet, mens en annen bekjent fikk varslet. kvinnens datter og hennes kjæreste, Kay Ivar Sommerschild. Det unge paret kom raskt til stedet for å hjelpe.

– De stormer inn i leiligheten. Kort tid etter faller to skudd. Det siste treffer Kay Ivar Sommerschild i magen. Han blir erklært død i ambulansen ca. en halvtime senere, sa aktor i saken, statsadvokat Benedicte Hordnes, i sitt innledningsforedrag.

Kripos-eksperter har slått fast av skuddet ble avfyrt på 50-100 centimeters avstand.

Leste om dramaet på internett

50-åringen hevder at det dødelige skuddet gikk av ved et uhell og nekter derfor for at han hadde til hensikt å ta livet av 25-åringen.

Påtalemyndigheten mener derimot at han både skjøt for å drepe, samt at han også prøvde å ta livet av både sin ekssamboer og hennes datter. Sommerschild skal ha reddet kjæresten sin fra det første skuddet ved å dra henne i armen.

Ifølge Sommerchilds kjæreste, skal 50-åringen etter det dødelige skuddet ha rettet pistolen mot henne på nytt, men våpnet var da tomt for skudd.

Etter dramaet i leiligheten, forlot 50-åringen åstedet, men skal ha truet med å komme tilbake. Han gikk tilbake til en kamerats leilighet, hvor han overnattet den helgen. Der har han forklart at han kastet opp og så leste om hendelsen på nettaviser.

Etter å ha lest at Sommerchild var død, gikk han ut igjen og oppsøkte en politipatrulje for å overgi seg.

– Forventer lengre fengselsstraff

– Min klient er forberedt på en lengre fengselsstraff. Han har tross alt tatt med seg et ladd våpen inn i en veldig fortettet situasjon, og det tar han ansvar for, sier forsvarer Øyvind Storrvik.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siste video

svært stor fare for lyng og grasbrann på Vestlandet
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier de ikke kan frede Sylvi Listhaug som justisminister. –Hun hører ikkje på statsministerens råd, sier han.
Programleiar: Jan Børge Leirvik