Nekter å tro 19-åringen er skyldig

Venner og familie sier de ble dypt rystet da 19-åringen ble pågrepet og siktet for voldtekt og drap på Hilda Feste (98). – Han er en god gutt, fortalte en nær venninne (37) av hans mor retten.

Forsvarer Rolf Knudsen og den tiltalte 19-åringen

TILTALT FOR VOLDTEKT OG DRAP: Forsvarer Rolf Knudsen og den tiltalte 19-åringen i Nordhordland tingrett.

Foto: Gustav Kvaal

Rettssaken etter det såkalte «Os-drapet» går mot slutten. Mandag ettermiddag var det forsvarerteamets vitner som forklarte seg i drapssaken i Nordhordland tingrett. Samtlige av vitnene har en nær relasjon til den tiltalte 19-åringen.

Flere av dem sier rett ut at de ikke tror 19-åringen kan ha gjort det han står anklaget for.

Les også: Kameraten til tiltalte: - Kan ikke tro han fikk blackout

«Noen har gjort en grusom feil»

– Da jeg skjønte at det var han som var pågrepet, tenkte jeg: «Herlighet, her er det noen som har gjort en grusom feil. Det kan ikke stemme», fortalte en 37 år gammel nær venn av familien.

Kvinnen, som både er mor til en av 19-årigens kamerater og nær venninne av tiltaltes mor, beskrev den unge osingen som snill, høflig og omtenksom.

– På valentinsdagen ba han meg ut på pizzarestaurant, sammen med moren hans og en kamerat. Guttene spanderte, og det var ikke noe alkohol inne i bildet, fortalte hun.

Hun hevdet å aldri ha merket at 19-åringen skal ha et voldsomt temperament.

– Han var sint på meg en gang da han var fem år. Det er vel det eneste jeg har merket, forklarte kvinnen, som avslutningsvis presiserte at hun fortsatt ikke tror 19-åringen er skyldig.

Les også: Unngikk Facebook etter drapet

Bekreftet voldsomt temperament

Også en 18 år gammel nær kamerat av tiltalte fortalte at han reagerte med vantro da han fikk høre hvem som var siktet for den grufulle ugjerningen.

– Jeg tenkte: «Det kan ikke være rett. Det kan ikke stemme. Det er ikke slik jeg kjenner ham», fortalte kameraten i retten.

De to unge mennene har vært kamerater i fire-fem år, og 18-åringen har også besøkt tiltalte i fengselet. I sin forklaring bekreftet han at den tiltalte osingen tidvis har et voldsomt temperament.

– Men de gangene han har vært sint, har jeg aldri hørt at han har latt det gå utover noen. Kun på materielle ting, forklarte 18-åringen.

Les også: «Hun holder på å bli voldtatt. Jeg måtte bare springe.»

– Deprimert og ute av seg

Han forklarte videre at tiltalte ikke skal ha forandret oppførsel etter første nyttårsdag, ei heller etter at han ble pågrepet og varetektsfengslet.

– Den eneste forskjellen et han i fengselet tidvis har virket deprimert og ute av seg, sa kompisen.

En annen kamerat satte i gang sin egen etterforskning for å kartlegge 19-åringens bevegelser første nyttårsdag. Målet var å finne ut at vennen ikke kunne være gjerningsmannen.

Fortsatt nekter han å tro at den unge osingen er skyldig i det han er tiltalt for.

Les også: Pleieren trodde hun ble jaget av Hilda Festes drapsmann

Kamerat: – Støtter ham uansett

– Da vi snakket sammen etter drapet, reagerte han helt normalt og slik som alle andre osinger. Han kunne ikke forstå hvem som kunne ha gjort noe sånt, fortalte vennen.

En tredje kamerat (20) beskrev pågripelsen som «uvirkelig».

– Jeg hadde aldri trodd noe sånt om ham. Selv om jeg tar avstand fra handlingen, så støtter jeg ham uansett. Han er tross alt en kompis, sa 20-åringen.

I morgen er det klart for prosedyrer i Nordhordland tingrett.

Les også: Datteren til Hilda Feste: – Har etterlatt et åpent sår i sjelen