NRK Meny
Normal

Nei, skisesongen er langt fra over

Hei og hopp, skiføret er topp. Her er frikjørernes beste vårskitur-tips.

Frikjøring på ski ned Gullfjellet

FORTSATT SKIFØRE: Dette bildet er tatt 15. mai på Gullfjellet i Bergen. Hele videoen ser du lenger nede i saken. Skifolket melder om en uvanlig god vårsesong og snørike fjell over hele landet.

Foto: Sondre Folkedal

Over hele Norge rapporterer ivrige skikjørere om mye snø og en uvanlig god vårsesong. På Folgefonna sommerskisenter var det tolv meter snø under sesongåpningen i begynnelsen av mai.

– Slik vintrene i Norge har utviklet seg er april og mai blitt de beste skimånedene, sier redaktør Hans Petter Hval i skimagasinet Fri Flyt.

Sol og T-skjorte

Bergenseren Sondre Folkedal er en ivrig frikjører. I videoen nedenfor for ser du ham og kameratene sette utfor Gullfjellet under fantastiske forhold 15. mai:

Folkedal bekrefter at skifører er topp bare noen kilometers kjøring, og ytterligere et par stavtak, fra Bergen sentrum.

– Det er fantastisk å gå opp i shorts og T-skjorte, for så å nyte den fine utsikten, sole seg og kjøre ned igjen. Jeg anbefaler deg å glide skiene, ellers er faren stor for sugeføre. I hvert fall om du står på ski litt ut på dagen, sier Folkedal til NRK.

LES OGSÅ: Her er det tolv meter snø

Det som er så fint med å kjøre på Gullfjellet nå er at all snøen er veldig homogen og skredsikker og du da kan kjøre nesten hvor du vil.

Sondre Folkedal, frikjører

Ifølge Yr.no vil det bli flere dager med utsikter for utmerket turvær den neste uken.

Skredsikkert

Under turen til Gullfjellet parkerte Sondre Folkedal ved Osavatn i Arna hvor du kan velge to ruter.

– Om du vil gå inn til redningshytten må du beregne en halvtime på grusvei før du når snøen. Du kan også gå den kjente ruten rett opp til Austefjellet, legger skiløperen til.

For entusiaster som befinner seg i bergensområdet, og har lyst å teste skiføret, kan vi opplyse at du påtreffer snøen rett etter at du har passert et vann og en stor demning.

– På Austefjellet treffer du snøen etter cirka 300 meter. Derfra er det kun små partier du må gå over lyng til toppen. Det som er så fint med å kjøre på Gullfjellet nå, er at all snøen er veldig homogen og skredsikker. Du kan kjøre nesten hvor du vil, sier Folkedal til NRK.

Tips til fine vårskiturer

Hans Petter Hval i Fri flyt tipser om disse gode skiområdene:

  • Jotunheimen, Norges største og fremste skikjøringsarena.
  • Trollstigen, som åpner for mange bra toppturer.
  • Lyngen, der snøforholdene for øyeblikket er ekstremt bra og stabile.

– Det hadde fint gått an å kjøre på ski i de fleste store skisentrene på Østlandet fortsatt. Dessverre er de giret på å vårstenge tidlig. Dette er litt oss skikjøreres egen skyld. Hadde vi vært flinkere til å bruke skisentrene kunne de holdt åpent lenger. Vårmånedene er de beste til å drive sikker skikjøring uten fare for å bli tatt av skred, sier Hval.

Sondre Folkedal anbefaler disse seks fjellskiturene på Vestlandet:

  • Austefjellet
  • Hausdalshorga
  • Gullfjellstoppen
  • Sydpolen (Søre Gullfjellstoppen)
  • Byrkjefjell (Kvamskogen)
  • Melderskin (Rosendal)

På Ut.no og friflyt.no finner du forslag til flere flotte skiturer i hele Norge.

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås