NRK Meny
Normal

Nei, dette skal ikke bli verdens største midtdeler

Både striler og byfolk har undret seg over det voldsomme gravearbeidet på E 39 over Flatøy, som ifølge skilting dreier seg om bygging av en beskjeden midtdeler.

Veiarbeid på Flatøy

OMFATTENDE SPRENGNING: Store mengder stein og fjell er sprengt bort for å gjøre plass til den nye veien. Her øst på Flatøy, i retning Hagelsundbrua og Knarvik (bak).

Foto: Romarheim AS / Statens Vegvesen

Mange reisende til og fra Nordhordland har i lang tid lurt på hva som egentlig skal skje på den lille øyen som forbinder Bergen med Holsnøy og fastlandet i nord. På det gule skiltet står det kun at en lager midtdeler over øyen, slik en også har gjort mellom Hordviktunnelen og Nordhordlandsbrua på bysiden.

Flere teorier har vært luftet:

  • Firefelts motorvei over øyen, som i alle ender har bro med tofelts kjørebane
  • Verdens bredeste midtdeler

Har fått tredoblet trafikk

– Nei, ingen av delene stemmer helt. Vi skal lage midtdeler slik som på andre siden av Nordhordlandsbrua, men vi skal også oppgradere veien betraktelig, sier prosjektleder Arnljot Jordal i Statens Vegvesen til NRK.

– Det har ikke vært gjort stort med den svingete veien her siden 1992-1993, og trafikkmengden er blitt tredoblet siden den gang, sier Jordal.

Flere dødsulykker

Veien over Flatøy var opprinnelig en forbindelse mellom Holsnøy og Knarvik og hadde først og fremst trafikk vestfra til fergesambandet til Bergen, som gikk mellom Knarvik og Steinestø.

Men da Nordhordlandsbrua mellom Flatøy og Klauvaneset ble åpnet i 1994, fikk Flatøy all trafikken fra E 39. Både før og etter broåpningen har det vært flere dødsulykker på den lille øyen, og Jordal sier arbeidet nå gjøres for å få ned antall ulykker på strekningen.

– Tilrettelagt for firefelts vei

–Vi bygger en bred tofelts vei og gang-/sykkelsti, med rabatt mellom. Bredden er tilrettelagt for firefelts vei, dersom det skulle bli aktuelt på et senere tidspunkt, sier Jordal.

Arbeidet på Flatøy er beregnet å koste like i underkant av 100 millioner kroner, og alt skal etter planen være ferdig 1. oktober neste år.

Veiarbeid på Flatøy

FERDIG NESTE HØST: Den nye veien over Flatøy skal stå ferdig 1. oktober.

Foto: Romarheim AS / Statens Vegvesen

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik