NRK Meny
Normal

Nei til gratis vestlandsreklame

Filmfolk fra hele verden vil bruke vestlandsnaturen som bakteppe. Nei, sier myndighetene.

Bilde fra filmen "Skjult"

Filmen «Skjult» er spilt inn på Vestlandet.

Foto: Alligator Film

Firkantede byråkrater sier nei til gratis vestlandsreklame verdt flere millioner kroner. Det hevder folk i filmbransjen, blant andre de som har produsert skrekkfilmen «Skjult».

Møter motstand

Grøsseren «Skjult» har fått massiv omtale i media og hadde premiere i går.

- Naturscenene er i praksis gratisreklame for vestlandsnaturen - og slikt er verdt millioner, mener Jan Aksel Angeltvedt i Alligator Film, som har produsert filmen.

Men å få lov til å lage film i storslagne naturområder er ikke alltid like enkelt. Filmbransjen møter ofte et regelverk som setter stopp for filming i storslagne naturområder.

- Vi møter det norske rigide regelverket i forhold til å ta oss frem i denne naturen. Folk vil gjerne filme her, men de kommer ikke for å stå pent nedenfor breen og filme opp. Nei, de vil opp på breen. Men da trengs det utstyr, folk, sleder og farkoster. Det skaper ofte problemer. Jeg skulle ønske at slik type virksomhet hadde en høyere grad av forståelse, sier Angeltvedt.

(Saken fortsetter under bildet.)

Trolltunga

Her ville BMW lage bilreklame, men de ble nektet landingstillatelse.

Foto: Anne-Kristine Mæland Måkestad

Nektet landingstillatelse

Et eksempel skjedde i Odda i fjor høst. BMW ville lage bilreklame fra fjellplatået Trolltunga, men ble nektet landingstillatelse med helikopter. Fylkesmannen sa altså nei, noe Odda-ordfører Gard Folkvord fortsatt er skuffet over.

Sa nei til BMW-reklame i Odda

- Jeg jobbet hardt for å få dette til, fordi vi her hadde en helt unik mulighet til å få vist fram kommunen vår for hele verden. Men vi måtte dessverre gi opp, sier han.

- Slik er reglene

Men i følge Fylkesmannen i Hordaland, følger de bare reglene.

- Vi har et regelverk som vi forholder oss til, og det prøver vi å forvalte på best mulig måte, sier rådgiver Trond Aalstad i fylkesmannens miljøvernavdeling.

- Hvorfor er dere så strenge?
Vi forvalter et regelverk som sier at naturen som skal tas vare på og dette tar utgangspunkt i motorferdsel-loven. Der er det sånn at vi skal ta vare på naturen, og trivselen i naturen. Vi synes ikke at vi er så strenge, sier han.

Fra filmen "Skjult"

Christoffer Joner i filmen «Skjult»

Foto: Alligator Film

Siste video

Distriktsnyheter fra Hordaland og Sogn og Fjordane
Erna Solberg med fremføring av "Nystemten" og Ketil Solvik-Olsen på tuba var en del av den offisielle åpningen av Bergens nye flyplass.
Se hele arbeidet med å fjerne flytedokken fra Foto/redigering: Tim Wassmo