Nedbørsrekordene blir knust – meteorologen lover mer regn

Nedbørsrekordene på Vestlandet blir knust denne høsten. Flere steder er det kommet mer en 1500 millimeter nedbør på to og en halv måned. Til helgen kan det komme nye 100 millimeter enkelte steder.

Oversvømt vei ved Kalandsvatnet i Bergen

OVERSVØMMELSE: Bergen har fått sin del av nedbøren i høst, og det førte blant annet til oversvømmelse ved Kalandsvatnet.

Foto: Marit Stensby / NRK

I august, september og oktober har regnet bokstavelig talt flommet ned. Aller mest nedbør er det kommet ved målestasjonen i Brekke i Sogn med rundt 1800 millimeter. Det er en 1,8 meter med nedbør. Kanskje bra vannet ikke blitt liggende.

Meteorolog Lars Andreas Selberg ved Vêrvarslingar på Vestlandet

– MYE TILFELDIGHETER: Lars Andreas Selberg er vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt i Bergen.

Foto: Cato Kristensen / NRK

Andre stasjoner med mye nedbør i høst i Sogn og Fjordane er Hovlandsdal i Fjaler i Sunnfjord og Eimhjellen i Gloppen i Nordfjord. Til sammen 29 målestasjoner har målt rekordnedbør.

– Det er nok tilfeldigheter som har ført til all nedbøren over Vestlandet denne høsten, sier vakthavende meteorolog Lars Andreas Selberg ved Værvarslinga på Vestlandet.

– En årsak til all fuktigheten kan være orkaner som har dirigert luften mot oss.

Nedbør Sogn Og Fjordane

NOEN AV MÅLESTASJONENE I SOGN OG FJORDANE MED REKORDNEDBØR: Brekke i Sogn topper statistikken.

Foto: Meteorologene på twitter

1648 millimeter på Hundseid

Også i Rogaland er det satt nedbørsrekorder. Hundseid topper statistikken. Fra og med august og frem til i dag er det registrert 1648 millimeter her. Den gamle rekorden fra 1983 var på 1414 millimeter.

Men også i Sand i Ryfylke har det vært vått med 1293 millimeter. Stavanger hat fått 731 millimeter. Også det er rekord. Til sammen åtte målestasjoner i Rogaland har notert seg for nedbørsrekorder.

Vestlandet ligger utsatt til i et vestavindsbelte og jetstrømmer fra sørvest. Lavtrykk og fronter har for vestlendingene dessverre en tendens til å følge med.

– Årsaken til nedbøren faller ned her er fjellene. Når skyene treffer Østlandet er ofte nedbøren borte, sier Selberg.

Nedbør Rogaland

MÅLESTASJONER I ROGALAND MED NEDBØRSREKORDER FOR AUGUST; SEPTEMBER OG OKTOBER: Hundseid og Sand topper statistikken.

Foto: twitter.com/Meteorologene

Rekordnedbør også i Hordaland

Hordaland er ikke noe unntak. Også her har det vært en fordel med paraply, regntøy og sjøstøvler denne høsten. Aller mest nedbør er det kommet ved Øvstedal målestasjon i Voss kommune med 1572 millimeter de siste to og en halv månedene.

Men også ved 15 andre målestasjoner i Hordaland har det vært svært vått. Blant dem er Bergen, Modalen, Kvamskogen og Skulafossen, de to sistnevnte begge i Kvam.

Statistikk nedbør Hordaland

MÅLESTASJONER I HORDALAND MED NEDBØRSREKORDER FOR AUGUST; SEPTEMBER OG OKTOBER: Øvstedal i Voss kommune topper statistikken.

Foto: twitter.com/Meteorologene

Mer regn til helgen

Meteorologen lover mer regn over Vestlandet i dagene som kommer. Et lavtrykk er på vei fra Island samtidig som et høytrykk har tatt plass over Storbritannia.

– Det gjør at vi nok en gang får et smalt belte med mye fuktig luft og nedbør som vil treffe Vestlandet, sier Lars Andreas Selberg.

Resultatet kan bli opp mot 100 millimeter enkelte steder i løpet av 24 timer. Meteorologisk institutt avgjør fredag om det skal sendes ut nytt farevarsel.

– Slik det ser ut nå blir det mest nedbør i ytre deler av Sogn og Fjordane samt nordlige deler av Hordaland natt til søndag. Natt til mandag vil nedbøren trolig komme lenger sør og lenger inn i landet. Samtidig kan dette endre seg, sier Selberg.